Dezbatere privind greșelile medicale, organizată la UMF „Iuliu Hațieganu”

O dezbatere privind greșelile medicale va avea loc miercuri, 18 ianuarie, în Aula „Iuliu Hațieganu” a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (strada Gheorghe Marinescu nr. 23), în intervalul orar 13:00-15:00.

Evenimentul va reuni experți din domeniul medical, juridic, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și va fi moderat de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Întâlnirea face parte din seria de dezbateri publice pe tema greșelilor medicale și drepturilor pacienților, în situația în care o greșeală asociată asistenței medicale le produce prejudicii.

Prima întâlnire a avut loc la București, în Aula Academiei Române, în data de 14 septembrie 2022 și a reunit conducerile Colegiului Medicilor din România, colegiilor teritoriale, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, reprezentanți ai universităților de medicină și farmacie din țară și reprezentanți a peste 50 de societăți profesionale medicale. Următoarele două dezbateri au fost organizate în noiembrie 2022 de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și Universitatea „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

„Colegiul Medicilor din România și-a propus să aducă pe agenda publică o serie de teme importante atât din perspectiva medicilor și pacienților, cât și a societății în ansamblu, teme strâns legate de calitatea actului medical și relația medic-pacient. Prima dintre acestea se referă la greșelile medicale, de la modul în care este percepută, în general, greșeala în sistemul medical românesc, până la parcursul juridic pe care îl are la dispoziție un pacient care a avut de suferit în urma unei greșeli medicale” – precizează organizatorii, adăugând că, în cadrul primei serii de dezbaterii publice, desfășurate la București, Timișoara și Târgu Mureș, participanții au ridicat o serie de probleme și au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical.

„Participanții au căzut de acord că, în cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare pentru repararea suferinței cauzate. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. Una dintre soluțiile propuse în cadrul dezbaterilor se referă la înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Astfel, medicii acreditați din toate specialitățile, care cunosc foarte bine practica medicală, vor oferi expertiză medicală instanțelor civile, astfel încât să lămurească dacă este un caz de malpraxis sau nu. De asemenea, s-a discutat despre faptul că actualul sistem al polițelor de malpraxis este ineficient și s-a propus introducerea unor clauze obligatorii în aceste polițe, astfel încât asigurătorul să fie alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis. În cadrul dezbaterilor s-a considerat necesară întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară, astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți” – precizează, într-un comunicat, Colegiul Medicilor din România.

Evenimentul organizat la Cluj-Napoca are menirea de a discuta și a găsi „alte soluții la problemele ridicate”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut