Dezbatere pe tema identității digitale. Unde se poziționează Clujul în procesul transformării digitale a României

O primă ediție a proiectului „Introducere în transformarea digitală a României” – derulat de Asociația pentru Formare, Inovare și Dezvoltare în Domeniul TIC, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj – s-a desfășurat vineri, 7 octombrie, în sala de Conferințe din incinta Cluj Arena, în prezența a circa 30 de tineri care s-au implicat interactiv în dezbatere.

Din postura de manager al unei societăți IT dar și de președinte al Asociației pentru Formare, Inovare și Dezvoltare în Domeniul TIC (AFIDD-TIC), Bogdan Rus a explicat nevoia campaniilor de conștientizare în rândul populației, arătând că deși Clujul se prezintă în spațiul public ca un pionier în digitalizare în raport cu alte județe din țară, principalele platforme ale instituțiilor de stat sunt în continuare prea puțin utilizate.

Împreună cu colegii mei am identificat o serie de nevoi majore în comunitatea clujeană și la nivelul întregii societăți românești. În contextul în care instituțiile statului fac pași importanți pentru digitalizarea României, populația rămâne reticentă în privința utilizării instrumentelor online pe care le are în prezent la dispoziție. O primă cauză identificată este lipsa competențelor digitale, însă aceasta poate fi justificată doar în cazul cetățenilor din categorii defavorizate, precum vârstnici, persoane din mediul rural, persoane cu venituri foarte reduse etc. Din păcate, am constatat că dezinteresul în privința utilizării platformelor online ale instituțiilor publice îl regăsim inclusiv în rândul tinerilor care se pricep să utilizeze aplicații și site-uri, și în rândul unor persoane din mediul urban care deși au un anumit statut social preferă, pe vechiul model, să aștepte la cozi pentru plata unor taxe/impozite în loc să folosească platforma ghișeul.ro”, a spus Bogdan Rus.

El a adăugat că o primă platformă – ghișeul.ro – care funcționează de mai bine de 10 ani și care astăzi asigură beneficii importante pentru plăți esențiale, interconectând cetățeanul cu structurile administrative ale statului, este în continuare neglijată.

Dacă ne raportăm la numărul actual de utilizatori al platformei care nu depășește 1.500.000, în condițiile în care numărul cetățenilor României conform ultimului recensământ este de circa 19.000.000 – eliminând, desigur, minorii, circa 18% din populație – putem spune cu certitudine că cifra utilizatorilor ghișeul.ro este mult prea mică”, a spus Bogdan Rus, subliniind că este evident că alte aplicații ale unor insitituții precum ANAF-ul, care oferă gratuit serviciul Spațiului Privat Virtual (SPV) pot părea și mai inaccesibile, având în vedere că acestea par și mai greu de utilizat.

Considerăm că este necesar să venim cu un aport în acest proces al digitalizării, să contribuim mai ales pe partea de conștientizare și informare în spațiul public, inclusiv prin sprijinirea instituțiilor abilitate oferindu-le soluții și expertiză”, spus Bogdan Rus.

O intervenție importantă a avut și arhitectul județului, Claudiu Salanță, care a admis că la nivelul administrativ clujean există mult PR dar încă puține soluții concrete pe partea de digitalizare, subliniind că „transformarea digitală a României” nu înseamnă doar să muți birocrația în online, ci să adopți soluții pentru a o elimina.

Claudiu Salanță apreciază totuși că s-au făcut pași semnificativi la nivel administrativ local, iar cel mai bun exemplu este serviciul de urbanism din cadrul instituției Consiliului Județean Cluj, care a implementat începând de anul acesta, un sistem online de emitere a certificatelor de urbanism. În etapa următoare, se va trece la emiterea autorizațiilor de construire în regim online, iar ineditul constă în faptul că aplicația poate interoga în timp real baza de date a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), o premieră în România.

Arhitectul Salanță a arătat că pentru implementarea sistemului a fost nevoie de multă muncă, dar se declară mulțumit de cum evoluează serviciul, explicând că în numai câteva luni au fost emise peste 170 de certificate de urbanism.

În partea de încheiere, participanții au putut asista la un workshop, prezentat de Ștefania Sarcă, în care s-au parcurs pașii necesari pentru crearea unui cont SPV pe site-ul ANAF, pentru persoane fizice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut