Deși nu prea au ce, românii se străduie să economisească

Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulţi bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului pandemic, comparativ cu media europeană de 66,5%.

Potrivitunui studiu al ING, românii se află în fruntea clasamentului european al economisirii, fiind urmaţi de polonezi (82%), turci (80%) şi cehi (71%). Pe de altă parte, aproape 75% dintre români și-au redus cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând tot primul loc în topul european. Pe următoarele locuri se situează turcii (73%), polonezii (70%), italienii şi spaniolii (66%).
Decizia de a economisi mai mulţi bani este corelată şi cu faptul că, la nivel european, 52%
dintre românii se aşteaptă să se confrunte cu dificultăţi financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii şi germanii (23%).
Pentru a-şi creşte veniturile, 40% dintre români au lucrat mai multe ore la
slujbă, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procentaj la nivel european. Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuşi să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate.
Privind schimbarea comportamentului de plată, aproximativ 58% dintre români au declarat că folosesc mai puţin numerar, ocupând, astfel, locul trei ca pondere de creştere după englezi (65,4%) şi polonezi (64,5%). Peste 54% dintre respondenţii români au spus că acum preferă să plătească cu cardul, peste media europeană de 49%.
Deşi românii sunt preocupaţi de economisire, aproape 33% afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european). Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% spun că preferă să pună deoparte banii rămaşi la sfârşit de lună.
Însă, aşteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu.
Peste 35% dintre români spun, în continuare, că nu au economii – acelaşi procent ca în mai 2020. Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% spun că are o valoare
sub un salariu lunar, 23% au echivalentul a unul-trei salarii şi doar 14% echivalentul a patru-şase salarii.

Românii cu vârste între 25 şi 34 de ani sunt cei mai interesaţi de economisire, iar 36% dintre aceştia au răspuns că îşi transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondenţii români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani şi peste 65 ani.
La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi şi aproximativ 42% dintre cehi şi olandezi îşi pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut