Deputatul Viorel Băltărețu: Bunăstarea românilor depinde de crearea de locuri de muncă bine plătite

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu a acordat un scurt interviu ziarului Făclia în care vorbește despre principalele sale preocupări pe parcursul anului 2022 și obiectivele pe care și le-a fixat pentru 2023.

Care au fost principalele direcții de activitate parlamentară în 2022?

Și în 2022, m-am concentrat pe creșterea calității vieții românilor. Prin proiecte legislative în domeniul digitalizării, debirocratizării și creșterii economice. La nivelul județului, am continuat monitorizarea proiectelor de infrastructură. Mai mult, m-am întâlnit cu clujenii de la orașe și sate și am preluat problemele lor în cadrul campaniei Baiurile Clujului.

Puteți să ne dați mai multe detalii?

În zona debirocratizării, legea Vreau să plătesc taxe online, al cărei co-inițiator sunt, a fost promulgată. M-am bucurat să văd că a fost votată cu largă majoritate în Parlament. Să faci viața mai ușoară românilor, să nu îi ții la cozi inutile, să le respecți timpul ar trebui să ne aducă pe toți de aceeași parte a baricadei și în alte proiecte.

În ce privește creșterea economică, susțin că bunăstarea românilor depinde de crearea de locuri de muncă bine plătite. De aceea, cred că, prin susținerea dezvoltării mediului de afaceri, îi ajutăm pe români să aibă acces la aceste locuri de muncă.

Proiectele la care am muncit, împreună cu alți colegi parlamentari au fost: eliminarea suprataxării muncii parțiale, compensarea concediilor medicale cu taxele de plată, eliminarea pragului maxim de investiții în start-ups și sprijinirea incubatoarelor de afaceri. Toate, deosebit de importante pentru mediul privat în această perioadă de criză. Foarte așteptate și la Cluj, un județ cu un mediu antreprenorial în dezvoltare. În toată această perioadă am ținut legătura și am organizat evenimente cu antreprenorii atât în Cluj, cât și în alte orașe mari din țară.

Campania Baiurile Clujului a însemnat dialog în stradă și audiențe cu cetățenii din Gherla, Dej, Turda, Huedin, Câmpia Turzii, Florești și din mediul rural. Am preluat de la ei problemele de care se lovesc și i-am ajutat, prin instrumentele pe care le am la dispoziție: interpelări la ministere, discuții cu administrațiile locale, monitorizarea proiectelor și comunicare publică.

În ce privește infrastructura, am monitorizat proiectele DX A3 Tureni – care va degreva Turda de traficul infernal, DX Cluj – Dej, deosebit de important în această zonă a țării și Centura metropolitană. Am ajutat la accelerarea lor și deblocarea birocrației, acolo unde a fost cazul, ținând legătura cu autoritățile și urmărind fiecare etapă.

Ce vă propuneți pentru 2023?

Noi proiecte legislative, în primul rând. În contextul refuzului accesului României în Schengen, voi propune în curând o inițiativă care reglementează un sistem de rezervare în avans pentru trecerea frontierei. Un alt proiect de lege pe care îl pregătim cu echipa vizează reducerea timpilor de așteptare în apelurile către centrele de tip call-center.

În plan local, mă voi implica și în 2023 în problemele sesizate de clujeni. De asemenea, voi urmări lucrările de infrastructură și timpii de progres în autorizări, insistând pentru respectarea lor și facând, de câte ori e cazul, propuneri pentru deblocarea birocrației.

Redacția

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut