Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu explică de ce o parte dintre medici refuză să se vaccineze anti-COVID

Secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților, social democratul Patriciu Achimaş-Cadariu consideră că refuzul unora dintre medicii din România de a se vaccina anti COVID-19 este cauzat de eșecul educațional dar și de faptul că întreaga campanie pro imunizare nu a fost convingătoare.

Este un eșec educațional în totalitate, în primul rând al universităților de medicină. Transformăm totul în transmitere de informații, chiar dacă de bună calitate și la zi, și am abandonat total partea de formare, de educație. Nu este vreme, facem totul pe repede înainte, trebuie să supraviețuim. Și în sistemul de învățământ este aceeași situație ca în cel de sănătate. Oricât de buni specialiști ai avea, nu poți să înlocuiești explorări făcute cu cap, pe protocoale cu logica lucrurilor și cu tehnologia avansată cu inspirația. Respect pentru Iuliu Hațieganu, un medic excepțional. Nu suntem toți Iuliu Hațieganu, nu avem cum să fim. Majoritatea avem mai multă transpirație decât inspirație. Dar dincolo de asta, ca să facem lucrurile bine, să avem rezultate optime, e bine să facem ce fac și alții în țările în care aceste rezultate sunt cele mai bune. Dar pentru asta trebuie să facem și educație de bună calitate, nu doar bifată printr-un curs”, a explicat parlamentarul.

Medicul clujean susține că în țări cu tradiție democratică personalul medical nu are acces în spital dacă nu este vaccinat deoarece atât angajații cât și pacienții sunt respectați. La noi însă, precizează deputatul, confundăm democrația cu anarhia.

Campanie de citit slideshow-uri

În opinia secretarului Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților, campania de vaccinare din țara noastră nu a fost un succes. Medicul susține că numeroasele acțiuni anti vaccin au câștigat teren din cauză că întreaga campanie pro vaccinare nu a fost convingătoare pentru că s-a făcut cu oameni care nu au fost pregătiți în acest domeniu.

Din păcate, campania de vaccinare care s-a derulat în România ne plasează pe penultimul loc în Europa la capitolul imunizare, loc pe care-l câștigăm de fiecare dată, mai nou și la fotbal. Am avut, vaccinul, am avut centre de vaccinare și o structură funcțională de vaccinare. Mai mult, administrațiile locale, universități și diverse entități s-au implicat și au făcut o serie de campanii pro vaccinare. E clar că problema e în zona comunicării și acțiunile anti vaccinare. Acțiunile anti vaccin au câștigat teren din cauză că întreaga campanie pro vaccinare nu a fost convingătoare. Nu au fost oamenii pregătiți și nu s-au găsit soluții cu persoane care să convingă. Nu au fost contactați oameni care să se priceapă”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

 

El a precizat că pentru a convinge astfel de campanii se fac cu specialiști în comunicare nu cu oameni care se ocupă cu cititul unui slideshow într-o sală de curs.

Vă dau un exemplu, campania HPV, o campanie care nu e nouă și nu se mai pune problema efectelor adverse. Au fost campanii inteligente de comunicare iar acum avem țări întregi care se apropie de eradicarea HPV-ului. În Marea Britanie, o liră investită în vaccin înseamnă o liră investită în comunicare, cu experții în comunicare, nu cu oameni care se ocupă cu cititul unui slideshow într-o sală de curs, cu oameni care și fac comunicare. Marea problemă în momentul de față în universități constă în faptul că mulți profesori habar nu au de meserie și citesc un curs, poate chiar la zi, fără să fi făcut vreodată meseria”, a explicat parlamentarul.

Potrivit sindicaliștilor de la Federația Sanitas, doar 60% dintre angajații din spitalele publice sunt fie vaccinați contra Covid-19, fie s-au infectat cu coronavirus în ultimele șase luni.

Referendum

Medicul oncolog clujean a avertizat că sistemul de sănătate din România a ajuns întru-un moment foarte complicat și că nu se mai poate face nimic în absența unui referendum pe sănătate.

„Nu cred că un partid politic mai poate face ceva în absența unui referendum pe sănătate. Altfel tot brodăm și încercăm să adaptăm Legea 95 care pare sacrosantă. Lucrurile trebuie clarificate. Nu e normal ca într-un spital pacientul să trebuiască să își cumpere medicamente iar în altul nu. Într-un loc satisfacția pacientului să existe iar în altul nu. Trebuie să existe mecanisme de control al banilor, trebuie să existe mecanisme de evaluare a satisfacției pacienților, dar cine te întreabă de rezultatele medicale?! Eu cred că de la asta ar trebui să pornim, de la supraviețuirea pacienților noștri, de la calitatea vieții pacienților noștri”, a conchis parlamentarul.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut