Deputat clujean: „Banii din PNRR depind de eliminarea pensiilor speciale”

După moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, numit “apărător” al pensiilor speciale, opoziția vine cu o inițiativă nouă pe această temă. Mai exact, USR a depus, marți, în Legislativ, un alt proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, subliniază că partidul pe care îl reprezintă cere ca noul proiect să fie dezbătut până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

„USR a înregistrat ieri (n.red marți) în Parlament un nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.  Proiectul anterior a fost declarat neconstituțional de CCR strict pe motive procedurale, ceea ce lasă deschisă posibilitatea reglementării de fond a eliminării acestor pensii speciale. Nu ne lăsăm intimidați și continuăm să luptăm pentru dreptate și echitate socială. Oricât ar încerca să se eschiveze, banii din PNRR depind de eliminarea pensiilor speciale.

Nu mai este timp de pierdut. Cerem ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare noul proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie discutat în comisii și să se convoace plenurile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru dezbateri și vot în favoarea adoptării sale. România are nevoie de oameni politici drepți și legi la fel de drepte”, a declarat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

Și AUR are un proiect privind pensiile speciale.

„AUR a depus cel mai direct și mai simplu proiect de lege prin care partea necontributivă a pensiilor speciale să fie supra-impozitată. Deocamdată acest proiect este blocat în comisiile raportoare de la Camera Deputaților. Totalul anual al pensiilor speciale se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro. Totalul părții necontributive reprezintă ceva mai mult de 83% din cei 2,5 mld. Reducerea ar fi mai mare de 2 mld euro. Aceasta este cea mai rapidă soluție pentru anularea pensiilor speciale, astfel încât să nu fie declarată neconstituțională. E adevărat că membrii CCR au fost numiți politic de către PSD, PNL și UDMR, ca atare ei ar trebui să primească un mesaj clar de asumare a corectitudinii constituționale.

În plus, vom amenda proiectul de lege al Guvernului privind așa-zisa reformă a pensiilor speciale, în fapt mici coafări prin care, sperăm, vor fi înlăturate măcar nedreptăți grave, cum ar fi un nivel al pensiei mare decât salariul de final de carieră. Amendamentele noastre vor avea ca scop pensii calculate raportat la întreaga carieră, vârstă de pensionare unitară (cu o discuție separată asupra unor situații cu riscuri certe, cum ar fi militarii), stagiu de pensionare minim unitar.

Nu trebuie să uităm dihotomia socială creată de PSD, PNL și UDMR, care au reușit să creeze nu doar un mare deficit la buget, ci si o stare de nemulțumire socială și la o emigrare catastrofală. Până la urmă generațiile active plătesc pensia celor inactive, dar cele dintâi sunt alungate din țară”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Zilele trecute, parlamentarii au respins moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, depusă de 56 de parlamentari de la USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

Deputaţii USR şi Forţei Dreptei au afirmat, în moţiunea simplă, că sunt „prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă” ministrul Budăi, susţinând că acesta „a clădit” un „scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale” şi „a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare”.

Semnatarii au menţionat, printre altele, că mandatul lui Marius Budăi în fruntea ministerului a început cu „două ratări majore” – termenele asumate în programul de guvernare pentru implementarea legii salarizării şi a unei noi legi a pensiilor, iar „eşecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut