Deficitul comercial al Clujului a urcat la stele

Cu toate că, în primele șase luni ale acestui an, exporturile județului Cluj au crescut mai mult decât importurile, rezultatul a fost accentuarea dramatică a deficitului comercial, care s-a majorat față de perioada similară a anului trecut cu aproape 12%.

În primele șase luni din acest an, activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj a constat în realizarea unui export în valoare 1.425,5 milioane euro şi a unor importuri care au ajuns la 2.063,2 milioane euro, rezultatul fiind un deficit comercial uriaș, de 637,7 milioane euro. Din păcate deficitul comercial crește de la lună la lună, la finalul lunii aprilie fiind de 400,9 milioane euro. Comparativ cu primele șase luni din anul anterior, exportul a crescut cu 35,3 %, iar importul cu ”doar” 27%, astfel că deficitul comercial s-a majorat cu 11,7% comparativ cu cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Aceeași situație a continuat să fie înregistrată și în ultima lună a intervalului menționat. Conform Direcției Regionale de Statistică Cluj, în iunie, exporturile realizate de județul Cluj au ajuns la 228,150 milioane euro, dar importurile s-au ridicat la 354,354 milioane euro, astfel că s-a ajuns, într-o singură lună, la un deficit comercial uriaș, de 126,204 milioane euro, cu 12,6% mai mare decât cel din luna iunie a anului anterior. Pentru comparație, să spunem că deficitul comercial din aprilie a fost de 107,392 milioane euro. Să remarcăm că, totuși, și în această lună ritmul de creștere al exporturilor l-a depășit sensibil pe cel al exporturilor: exportul a crescut cu 24% comparativ cu iunie 2021, iar importurile s-au majorat cu 20% față de aceeași lună.

Să spunem și că, în intervalul inauarie – iunie din anul în curs, ponderi importante la export le-au avut categoriile Mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile – cu 48,3% din total, Alte produse – 12,5%, Metale comune și articole din acestea – 11,1%, Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea – 7,6%, respectiv Mijloace de transport – 6,2%. Structura importurilor, pe categorii de produse este destul de asemănătoare: Mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile – 25,5% din total, Metale comune și articole din acestea – 12,2%, Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea – 10,2%, Mijloace de transport 8,6%, respectiv Produse ale industriei chimice și ale industriilor conexe – 7,4%.

In primele şapte luni ale acestui an, deficitul balanţei comerciale a României a ajuns la 18,78 miliarde miliarde euro, find mai mare cu 5,88 miliarde euro faţă de cel consemnat în perioada similară din 2021. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioada menționată, importurile s-au majorat semnificativ mai mult decât exporturile: astfel, exportul a crescut cu 23,9%, până la 52,67 miliarde de euro, iar importul s-a majorat cu 31,2%%, până la 71,44 milliarde de euro.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut