Deficitul bugetar urcă până la cer

După primele 11 luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 8% din Produsul Intern Brut (PIB), de la 7% din PIB la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit Ministerului Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat a înregistrat un deficit de 84,05 miliarde de lei (8% din PIB). Sume în valoare de 43,66 miliarde de lei (4,16% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
După primele zece luni din acest an, deficitul bugetar era de 74,04 miliarde de lei, respectiv 7% din PIB, iar în noiembrie anul trecut deficitul bugetului consolidat era de 37,05 miliarde de lei, respectiv 3,56% din PIB.
Pe partea de venituri, creşterea deficitului bugetar este explicată de Ministerul Finanțelor prin evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – noiembrie cauzată de criză, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (19,08 miliarde de lei), de creşterea cu 1,88 miliarde de lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-noiembrie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 900 de milioane de lei.
Pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 8,02 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 13,78 miliarde de lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut