Decizii în țări europene privind AstraZeneca, după confirmarea unei legături cu formarea de cheaguri de sânge

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca și cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”. Totodată, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, precum și autoritățile britanice de sănătate au estimat că beneficiile utilizării acestui vaccin au depășit cu mult riscurile, scrie AGERPRES.

AFP publică o actualizare a deciziilor luate de țări europene, după anunțul EMA, privind utilizare vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford.

Spania a anunțat miercuri că rezervă vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani. „Vom continua să administrăm vaccinul AstraZeneca, însă doar celor cu vârsta de peste 60 de ani”, a anunțat ministrul spaniol al Sănătății, Caroline Darias, în cadrul unei conferințe de presă, „în urma concluziilor prezentate (miercuri) de EMA”. Spania „va studia” administrarea sa pentru „persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani”, a spus ministrul.

Alte țări europene au luat deja măsuri similare. Franța a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, iar Italia, Germania și Olanda pentru cele de peste 60 de ani.

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a anunțat joi că își menține recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager la rapel. STIKO a precizat că a doua doză trebuie administrată la 12 săptămâni distanță după vaccinarea cu AstraZeneca. Două vaccinuri cu ARN Mesager, de la Pfizer/BioNTech și Moderna, sunt în prezent aprobate pentru utilizare în Germania.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a declarat joi că va evalua în următoarele zile constatările EMA privind o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost inoculați cu acest ser, și va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Finlanda și Islanda au făcut anunțuri similare, permițând utilizarea acestui vaccin pentru cei peste 65 de ani și respectiv peste 70 de ani.

Danemarca a decis să prelungească suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

În Regatul Unit, după recomandarea comitetului științific care supraveghează campania de vaccinare, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost limitată la cei cu vârsta peste 30 de ani.

Norvegia a prelungit la sfârșitul lunii martie suspendarea injecțiilor cu acest ser până la 15 aprilie, considerând că este necesar să se examineze în continuare efectele secundare legate de aceste simptome atipice combinând cheaguri de sânge, hemoragie și scăderea trombocitelor din sânge la unele persoane sub vârsta de 55 de ani și până acum cu o sănătate bună.

Autoritățile sanitare din Macedonia de Nord au anunțat joi că, în urma evaluării concluziilor EMA cu privire la siguranța vaccinului AstraZeneca, serul produs de compania anglo-suedeză nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani.

„În urma evaluării efectelor secundare privind formarea de cheaguri de sânge, în special în rândul tinerilor, EMA a emis două recomandări – prima este că efectele secundare ar trebui incluse în prospectul vaccinului și a doua că fiecare țară ar trebui să aibă propria poziție cu privire la modul de utilizare a vaccinului. Prin urmare, am decis în această dimineață (….) că vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani”, a declarat ministrul nord-macedonean al Sănătății, Venko Filipce.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut