„Decizia CCR privind revocarea Avocatului Poporului, justificată”

Curtea Constituţională a României a stabilit că este neconstituţională hotărârea Parlamentului pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Decizia CCR a stârnit o serie de reacții în spațiul public. Liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a susținut că, prin votul dat în Legislativ, PNL și USR ”au pus la cale un abuz îngrozitor și au atacat însăși esența statului de drept”. Și unii specialiști atrag atenția asupra unor derapaje. Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, consideră că revocarea Avocatului Poporului s-a produs în baza unei proceduri nejustificate.

„Decizia CCR este, după părerea mea, justificată. Revocarea Avocatului Poporului s-a produs în baza unei proceduri nejustificate: Parlamentul nu are căderea de a decide să întrerupă mandatul Avocatului Poporului decât în condițiile specificate de lege, or motivarea Parlamentului comform căreia Avocatul Poporului a periclitat combaterea pandemiei prin aceea că a investigat posibilele acte de tortură aplicate unor pacienți a fost cel puțin inconsistentă”, spune Sergiu Mișcoiu.

În opinia sa, rolul Ombudsmanului, așa cum a arătat și Comisia de la Veneția, e acela de a apăra drepturile cetățenilor în fata posibilelor abuzuri ale instituțiilor statului, constituindu-se în acest fel intr-o contra-putere necesară oricărei democrații. „De aceea, trebuie să ne asiguram pe viitor că această funcție este ocupată de persoane pricepute , apolitice și loiale principiilor statului de drept, nu de persoane care să se supună vremelnicelor majorități parlamentare. De depășirea intereselor partizane pe termen scurt depinde calitatea democrației pe termen lung”, mai afirmă Sergiu Mișcoiu.

Vă reamintim, judecătorii constituţionali au admis, marți, în unanimitate, sesizarea Partidului Social Democrat cu privire la revocarea Avocatului Poporului.

Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituţională.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut