De ce nu se carantinează municipiul Cluj-Napoca

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a explicat care sunt cele cinci motive pentru care în municipiul Cluj-Napoca nu se impune carantina. În ce privește rata incidenței, prefectul a punctat în mod special că aceasta se calculează la populația stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar la Cluj-Napoca sunt mulți pozitivi care nu au nicio formă legală de ședere aici și cresc artificial această rată.

Analiza de risc a DSP nu întrunește criteriile minimale pentru carantinare; numărul mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel național în calculul incidenței, dar eu îl ponderez în luarea deciziei; rata mortalității Covid cea mai mică din țară; capacitate paturi Covid crescută, 69 paturi ATI plus încă 27 în curs de operaționalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână și rata incidenței se calculează la populația stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulți pozitivi care nu au nicio formă legală de ședere aici și îmi cresc artificial rata incidenței”, a precizat prefectul.

Concret, referitor la rata incidenței, conform acestuia, din verificările făcute au fost identificate 316 persoane pozitive din totalul de 3041 cazuri active din Cluj-Napoca, care nu au nicio formă de ședere aici, respectiv mare parte din ei sunt carantinați în județele de domiciliu, dar au declarat locul infectării Cluj-Napoca sau au fost testati aici și luați în calcul la incidență. „Populația stabilă la care se calculează incidența în Cluj-Napoca este de 336540 azi din datele de la Evidența Persoanei. Astfel, scăzând cei 316 care nu au legătură cu Cluj-Napoca și nu pot fi raportați la populația stabilă, ar reieși o incidență de 8,09 azi față de 9,04. Și vorbim doar de cazurile active, cele din ultimele 14 zile”, a mai precizat Mircea Abrudean.

Precizăm că în județul Cluj, în mai multe localități, pragul de infectare cu coronavirus este de peste 10 la mia de locuitori: Gherla – 10,64, Chinteni – 10,22, Izvoru Crișului – 12,02 și Mintiu Gherlii – 12,14,

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut