Dansatorii armeni din Gherla la Festivalul „Hayastani Șakar”

Tinerii cunoscutului Ansamblu de dansuri armenești „Hayakaghak” din Gherla sunt deosebit de activi în această vară. Aproape că nu trece un weekend fără să nu evolueze undeva reprezentanții comunității armenești din orașul de pe Someș.

După evoluțiile reușite de la Cluj-Napoca, Șomcuta Mare, Gheorgheni și Gherla (cu ocazia sărbătorii locale „Sfântul Grigore Luminătorul”), la sfârșitul săptămânii trecute mesagerii artei și culturii fostului Armenopolis au onorat prima ediție a Festivalului „Hayastani Șakar” de la Timișoara, manifestare organizată de sucursala locală a Uniunii Armenilor din România, înființată recent, și care, iată, deja se remarcă prin acest mare festival, inițiat în premieră în municipiul de pe Bega.

Dansatorii formației conduse de Ursan Esztegár Erika au prezentat pe scena amenajată în Parcul Rozelor din Timișoara un bogat program de jocuri tradiționale armenești, cum sunt: „Vartavar”, „Tsaghkadzori”, „Hzor Hayastan”, „Im Anune Hayastan E” și „Sardarapat”. Cei 14 dansatori gherleni și în Banat au cules multe aplauze, ca de altfel la toate spectacolele susținute în acest sezon estival, reprezentând cu cinste comunitatea armenească din Gherla. Să nu uităm, în această vară grupul a fost total întinerit și reînnoit, cea mai tânără dansatoare având doar… 9 ani, ceea ce înseamnă că viitorul ansamblului se află pe mâini bune.

În programul festivalului timișorean au figurat cântece, dansuri, teatru, film și diferite jocuri distractive, pe scenă urcând Corina Chiriac, Florin Kevorkian, Armine Vosganian și Cosmin Bălean Band, artiști binecunoscuți publicului nostru. În cele două zile oaspeții au avut ocazia să guste din specialitățile gastronomiei armenești și au putut procura diferite obiecte de artizanat și meșteșuguri populare. Au fost două zile distractive de neuitat, pentru participanți.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut