Dan LUCA: “Revine în actualitate extinderea UE”

Clujeanul Dan LUCA este fondatorul PSD Bruxelles în februarie 2008 şi presedintele organizaţiei până în aprilie 2014. Lucrează de peste 20 de ani în Bruxelles, fiind în permanent contact cu dezvoltările politicile europene.

Făclia: Ce s-a schimbat la nivel european în ultimii ani?

Dan Luca: Dacă până acum vreo 2-3 ani vorbeam la nivelul Uniunii Europene de “cele mai influente 5 sau 6 ţări”, acum avem o reinventare a parteneriatului franco-german. Angela Merkel şi-a asigurat (greu, dar sigur) următorul mandat de cancelar. Coaliţia mare din Germania este perfectă pentru “a se ocupa acum de Europa”. Franţa în epoca Macron arată bine pentru Europa, dar şi pentru sectorul de afaceri francez. Cuplul Merkel-Macron începe să-şi împartă funcţiile de conducere în UE. Gurile rele spun că există deja o înţelegere ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene să fie Michel Barnier, actualul negociator pe Brexit din partea Comisiei Europene. Alegerile din Italia aruncă peninsula în criză. Si nu mă refer la dificultatea de a forma un Guvern stabil, ci la pozitionarea italienilor în dezbaterea europeană. Criza catalană zguduie încă Spania, cu impact asupra intereselor spaniole în UE. Polonia e şi ea iesită din jocul decizional european. Marea Britanie trăieşte un adevarat coşmar, un vis urât care pare că nu se mai termină. Brexitul, confirmat şi reconfirmat, e dificil de gestionat de Londra.

Făclia: Ce urmează în următorii ani pentru proiectul european?

Dan Luca: Este un moment favorabil pentru a reinventa Uniunea Europeană pentru următorii 25 de ani. Stabilitatea politică din Germania şi Franţa, alegerile europene din mai 2019, imping Europa către decizii iminente. Franţa şi Germania avansează discuţiile despre adâncirea integrării europene. Recenta întâlnire de la Paris confirmă anunţuri interesante pentru Summitul european din iunie 2018. Preşedintele Comisiei Europene doreste extinderea zonei euro, iar preşedintele Macron adâncirea zonei până la un eventual euro-buget. Indirect avem şi răspunsul la Uniunea Europeană cu două viteze: nucleul dur, al ţărilor care au aderat la euro şi celelalte… De aici şi miza aderării rapide la eurozonă.

Făclia: Prin plecarea Marii Britanii din UE, avem o uniune mai mică, slăbită din punct de vedere economic, dar şi al capacităţii de apărare. Există planuri pentru un răspuns în acest domeniu?

Dan Luca: Desigur nu este întâmplător, de câteva luni extinderea Uniunii Europene este din nou pe agenda UE, dar vorbim tot mai mult şi despre o politică de aparare europeană comună. Înaintăm un posibil 2025 pentru aderarea Serbiei şi Muntenegrului la UE, dar este prea puţin. E nevoie să prezentăm curajos extinderea uniunii pe două flancuri: Balcanii şi în Parteneriatul Estic. Ne punem chiar o întrebare de politică mare: Este posibil să avem o a doua (mare) extindere a UE în perioada 2025-2030 (Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Bosnia, Albania, Macedonia), la fel ca cea din perioada 2004-2007?

Făclia: Preconizaţi în 15 ani o Uniune Europeană cu 35 de ţări?

Dan Luca: Dacă privim din punct de vedere geo-politic o Uniune Europeană care încorporează Balcanii şi ţări precum Ucraina e mai puternică decât actuala formă, mai ales după Brexit. Există o oportunitate istorică de a reuni continental european sub umbrela Uniunii Europene. Dacă nu, aceste ţări vor intra în sfere de influenţă diferite, precum Rusia sau China. Nu uitaţi însă, ne îndreptăm spre o Uniunii European cu două viteze. Nucleul dur, aproximativ 20-22 ţări, cu buget comun şi restul. Uniunea Europeană va lua treptat locul Consiliului Europei de la Strasbourg… Iar în Consiliul Europei avem 47 de ţări…

Făclia: În acest joc la nivel european, ce poate să facă ţara noastră?

Dan Luca: În acest context, e bine că România are ţintă anul 2024 pentru aderarea la zona euro. Aşa cum ziceam, se pare că nucleul dur al viitoarei UE se va clădi în jurul bugetului monedei comune europene. Un lucru îmbucurător, s-a decis deja ca Summitul despre viitorul Uniunii Europene să se deruleze la Sibiu. Sub egida “Drumul spre Sibiu”, 9 mai 2019 devine o simbolistică europeană. De urmărit în timpul Preşedinţiei româneşti a Consiliului UE legatura dintre: dezbaterea despre viitorul UE, politica de extindere a UE (cu prioritate Parteneriatul Estic pentru Preşedinţia românească) şi campania pentru alegerile europene…

Făclia: Are sanse preşedintele Klaus Iohannis să devină în 2019 Preşedintele Europei?

Dan Luca: şanse are, desigur. Nu întâmplător, dacă ne gândim că între actualul preşedinte al României şi Jean-Claude Juncker există o prietenie de lungă durată, de pe timpul când Sibiul cu Luxemburgul erau capitale culturale europene în 2007. Pentru a deveni preşedintele Europei e o procedură total diferită faţă de alegerile naţionale. Regulile de bază ale campaniilor politice nu se aplică. Îmi aduc aminte de exempu, în 2009, întreaga campanie pentru primul preşedinte al Uniunii a fost după logica “Herman Van Rompuy nu a fost un candidat pentru preşedinte, ci doar un candidat pentru a fi eventual rugat să preia funcţia.”

Articole din aceeasi categorie

One Response to Dan LUCA: “Revine în actualitate extinderea UE”

  1. Unu

    Doamne ferește și apără țara asta de uteciștii de ieri!