„Dacă în perioada de post au lipsit toate preparatele de origine animală, este nevoie să le reintroducem treptat în alimentație”

Sărbătorile de iarnă vin, ca întotdeauna la români, cu o mulțime de bunătăți și mâncăruri tradiționale. Însă după o perioadă de post, e bine să fim atenți cum le consumăm și mai ales cum reintroducem carnea în meniu.

Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Luisa Florea, nutriționist dietetician clujean, menționează ce alimente ar trebui să avem în vedere pentru ca mâncarea de sărbători să nu ne pice greu și să o savurăm.

Reporter: Cum ar trebui să se facă trecerea de la mâncarea de post la mâncarea grea de sărbători sau ce recomandări aveți in acest sens?

Luisa Florea: Dacă în perioada de post au lipsit toate preparatele de origine animală, este nevoie sa le reintroducem treptat în alimentație. Dacă vorbim de friptura de porc de la masa de Crăciun să o servim doar cu legume la cuptor și murături, fără a mânca și aperitive la aceeași masă precum salată de boeuf sau ouă umplute. Putem începe cu o supă de legume cu pui de casă sau o salată de morcovi cu zeamă de lămâie.

Reporter: Ce le recomandați clujenilor să evite la masa de Crăciun?

Luisa Florea: Să evite mâncarea procesată de orice fel și aici mă refer în special la ronțăielile precum chipsurile, covrigeii, arahidele prăjite. În schimb pot pregăti sărățele de casă cu unt și telemea sau servi fructe care ajută digestia precum ananasul sau mango. De asemenea, este important de reținut că alcoolul deshidratează, încetinește digestia, ceea ce poate duce la balonare, arsuri gastrice și contribuie la îngrășare, fiind bogat în calorii.

Reporter: Ce anume credeți că nu ar trebui să lipsească din meniu astfel încât să nu ne pice greu mâncarea?

Luisa Florea: Murăturile în saramură de orice fel, muștarul, ceaiul de ghimbir, ananasul și bitterul digestiv.

Reporter: E recomandat să se consume fructe sau alte alimente care ard caloriile, pentru că de sărbători se servesc mâncăruri grase?

Luisa Florea: Nu există alimente care ard caloriile, acesta este un mit. Există însă alimente bogate în proteine precum carnea, peștele, brânzeturile, ouăle din care în urma digestiei se ard 20-30% din calorii. Sarmalele pot fi gătite din foi de varză murată cu orez Basmati, carne tocată de vită sau vițel amestecată cu carne de porc de casă, sare grunjoasă, cimbru proaspăt, piper și opțional bulion. Orezul poate fi fiert în prealabil cu ceapa pentru a evita călirea. Dacă doriți să le serviți cu pâine, puneți doar 10-20% orez în compoziție. Eu prefer să le mănânc fără pâine cu puțină smântână grasă sau iaurt grecesc. Piftia este un aliment sănătos, bogat în colagen. Dacă vă doriți o piftie mai dietetică puteți să o faceți cu carne de curcan sau să puneți mai multă carne de porc decât picioare sau ciolan. Se va servi cu muștar, care este un bun digestiv sau salată de sfeclă cu hrean și chimen sau murături în saramură.

Reporter: Câte mese recomandați pe zi ca să nu punem kilograme în plus?

Luisa Florea: Două mese pe zi într-un interval orar de 10-12 ore. De exemplu mic dejun și prânz sau prânz și cină. La micul dejun putem mânca sărățele cu salată de boef sau ouă umplute cu pate de casă și smântână. La prânz sarmale sau friptură de porc, rață, curcan sau vițel cu legume la cuptor sau murături. La cină aș opta pentru o ciorbă sau supă de legume dacă am mâncat consistent la prânz. Dacă ne plac prăjiturile, să mâncăm doar o singură felie (50g) la finalul mesei.

Reporter: E bine să ne abținem sau e bine să mâncam din fiecare puțin și cu măsură?

Luisa Florea: Depinde ce ne dorim să se întâmple după perioada sărbătorilor. Dacă ne relaxăm total și mâncăm din toate, avem șanse mari să luăm în greutate 4kg în 2 săptămâni. Dacă reușim să păstrăm un echilibru între alimentație și mișcare putem să ne menținem greutatea. Vă recomand să faceți o plimbare după fiecare masă copioasă de sărbători și să limitați consumul de alcool la o singură băutură pe zi.

Reporter: Aveți un meniu preferat pentru masa de Crăciun? Care este acesta?

Luisa Florea: Meniul meu preferat include pulpe de rață la cuptor cu varză roșie, sărățele cu chimen și cașcaval de oaie, supă de pui de casă cu legume, răcituri cu boia și baigli cu nucă.

Reporter: Românii consumă alcool în exces de sărbători… ce recomandări aveți in acest sens?

Luisa Florea: Să aleagă un pahar de vin roșu (150ml) deoarece este bogat în resveratrol și are mai puține calorii în comparație cu o bere (330ml) sau un pahar de băuturi spirtoase (50ml). Vinul se poate dilua cu apă minerală. Apa rămâne cea mai sănătoasă băutură.

Să nu uităm că sărbătorile nu sunt doar despre mâncare, ci despre bucuria revederii celor dragi, recunoștință și speranța unui An Nou mai blând cu noi, presărat cu sănătate.

Să ne revedem cu bine în 2023!

Interviu realizat de Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut