Cum vede Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru Avocatul Poporului, problema autonomiei pe criteriile etnice

Propunerea UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului, fostul procuror clujean Fabian Gyula este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai iar printre temele abordate în lucrările sale se numără și dreptului minorităților etnice la autodeterminare, pe care-l cataloghează ca fiind un „principiu fundamental”.

Tezele susținute de universitarul clujean au atras atenția fostului premier Adrian Năstase, unul dintre specialiștii români în drept internațional public. Adrian Năstase arată că în lucrarea „Note de curs pentru dreptul internațional public”, destinat studenților de la Facultatea de drept a Universității Babeș-Bolyai, conferențiarul doctor Gyula Fabian susține că minoritățile ar fi subiecte de „drept colectiv” iar minoritatea națională ar fi „o națiune în miniatură”.

Nu-l cunosc personal pe Gyula Fabian. Când, recent, a fost propus de către actuala coaliție guvernamentală pentru postul de avocat al poporului, mi-am adus aminte de un volum din 2019, conținând Note de curs pentru dreptul internațional public, destinat studenților de la Facultatea de drept a Universității Babeș-Bolyai, semnat de conferențiarul doctor Gyula Fabian.

Evident, am fost curios să-l parcurg. Fusese inițial publicat în maghiară iar bibliografia este, și în varianta română, preponderent din literatura maghiară si din cea germană. Din literatura de specialitate din România sunt menționate doar 5-6 lucrări în tot volumul.

Capitolul cel mai dezvoltat este cel dedicat „statutului minorităților naționale și etnice în dreptul internațional public” (p.93-126), pornind de la ideea că aceasta este o „temă ce nu se bucură de o prezentare aprofundată în cursurile asemănătoare din România”. Nu este locul aici să ofer argumente contrare. În primul rând, cărțile publicate la Cluj, după Tratatele de pace ce au urmat Marelui Război și care au impus un anumit tratament pentru minorități. Apoi, mai recent, volumele semnate de Ion Diaconu, Bogdan Aurescu, volumele de documente publicate de mine în 1998 „Drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale” (patru volume) sau volumul „Protecting minorities in the Future Europe – between Political Interest and International Law” ( Autori – Adrian Năstase, Raluca Miga-Besteliu, Bogdan Aurescu, Irina Donciu), etc.

Sigur, autorul își face documentarea cum crede. Importante sunt tezele pe care le susține. Iată, spre exemplu, la capitolul „principii fundamentale”, vorbind despre principiul autodeterminării popoarelor, include aici si „dreptul de autodeterminare al ‘naționalităților’ sau minorităților etnice, examinând situația „poporului găgăuz” (p.43).

Este interesantă dezvoltarea de la paginile 114-117, în care se încearcă argumentarea unei teorii combătută de doctrina de drept internațional din România, anume aceea că minoritățile, subiecte de drept ‘sui generis’, ar fi subiecte de „drept colectiv”. Iar minoritatea națională ar fi „o națiune în miniatură”. De aici, concluzia, pe care cei mai mulți specialiști în drept internațional o resping, anume aceea că „minorităților trebuie să li se asigure…dreptul la autodeterminare”, ca drept fundamental dar și unele drepturi „de egalizare”, între care „dreptul la autonomie” (p.123)”, arată fostul premier și ministru de Externe al României

Adrian Năstase spune că este ciudat că aceste teze sunt promovate la Universitatea din Cluj, în contextul aniversărilor legate de Tratatul de la Trianon.

Evident dacă aceste idei erau promovate la o universitate din Budapesta nu era nicio problemă. Eram obișnuit cu așa ceva.

Ludovic Orban spunea că Renate Weber nu era Avocatul poporului și că, în realitate, era avocatul PSD. Al cui avocat va fi Gyula Fabian, atunci când va avea inclusiv posibilitatea de a cenzura actele guvernului român?”, se întreabă Adrian Năstase.

Făclia de Cluj a atras atenția încă din 2007 despre preocupările lui Fabian Gyula, care atunci deținea și funcția de procuror la Parchetul Curții de Apel Cluj, despre cadrul oferit de dreptul european și internațional pentru obținerea autonomiei pe criterii etnice.

În cursul zilei de 25 mai 2007, procurorul Fabian Gyula a participat, alături de cei mai radicali ideologi ai mișcării autonomiste, la conferința „Ungaria și Ardealul: două țări – o singura națiune în Uniunea Europeană“, pregătită de una dintre cele mai active organizații neoiredentiste maghiare, „Tinerii Maghiari din Ardeal“. Dezbaterea a avut loc la Cluj-Napoca, fiind organizată sub egida politicianului ungar Kinga Gal, membru al partidului FIDESZ, condus de Viktor Orban. În expunerea sa, Fabian Gyula a vorbit despre autonomie din perspectiva dreptului internațional.

După ce Făclia a dezvăluit preocupările procurorului clujean, Consiliul Superior al Magistraturii Consiliului Superior al Magistraturii a declanșat verificări în legătură cu respectarea de către Fabian Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat“.
Făclia a încercat să afle care a fost rezultatul verificărilor făcute atunci, însă reprezentanții CSM ne-au anunțat că nu au găsit arhiva cu documente din acea perioadă deoarece la nivelul acestui for și a Inspecției Judiciare au avut loc o serie schimbări administrative și nu se știe cine a păstrat actele ce privesc partea de disciplină a magistraților.

S.P

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut