Cum scăpăm mai ușor de „rable”, la Cluj-Napoca

Un proiect care are în vedere casarea autovehiculelor mai vechi de 15 ani a trecut luni de votul consilierilor locali. Primarul Emil Boc a explicat, în deschiderea ședinței, ce implică această inițiativă.

„Este un proiect nou care vizează parteneriatul cu Ministerul Mediului și cu Agenția Administrației fondului de mediu în care fiecare cetățean al Clujului care predă o mașină mai veche de 15 ani va primi 3.000 lei, 2.400 de la Guvern, 600 de la Consiliul local dacă acest proiect va fi votat, pentru a scăpa de aceste rable care ne omoară domeniul public al Clujului. Statul și administrația loacală încurajează casarea acestora și înlocuirea lor”, a declarat Emil Boc, care a mai subliniat că de altfel, pe acest subiect are loc o amplă discuție la nivel european.

Conform municipalității, printr-un ordin al Ministerului Apelor, Mediului și Pădurilor, a fost aprobat Ghidul de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, scopul acestuia fiind îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor vechi. Obiectivul îl constituie finanțarea nerambursabilă din fondul pentru mediu acordată pentru fiecare autovehicol uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, în schimbul predării spre casare a acestuia. Programul are un caracter multianual, mai arată municipalitatea clujeană. Solicitantul este unitatea administrativ teritorială iar îm cadrul unei sesiuni de înscriere unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanțare, Municipiul Cluj-Napoca ar putea obține finanțare pentru cel puțin 50.000 de autovehicule. Prin urmare, s-a propus aprobarea înscrierii orașului nostru în programul multianual cu un număr de 200 de autovehicule uzate, înregistrate pe raza municipiului. Pentru participarea la program, municipiul Cluj-Napoca va trebui să aloce pentru stimulentele pentru casare suma totală de 600.000 lei rezultată din valoarea de 3000 lei pe autaovehicul uzat x 200 de autovehicule.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut