Cum ne ferim de răceală și gripă

Frigul se instalează încet dar sigur, și odată cu acesta, vin și răcelile si gripele. Ca în fiecare toamnă, încercăm să ne luăm toate măsurile de protecție împotriva acestora, una dintre ele fiind vaccinarea. Desigur, nu trebuie să uităm nici de Covid-19, care nu a dispărut încă. Despre cum trebuie să ne ferim de „pericolele” la care suntem expuși în perioada de presezon rece, am vorbit cu directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj, Mihai Moisescu. El a subliniat ce alimente trebuie consumate, ce îmbrăcăminte ar trebui să purtăm și de ce e importantă vaccinarea, în contextul dat.

„Odată cu venirea sezonului rece, este necesar să ne adaptăm în primul rând la temperaturile exterioare, din punct de vedere al îmbrăcămintei. Astfel, este necesar să ne îmbrăcm nici prea gros, nici prea subțire, astfel încât să nu ne expunem organismul. Este de dorit să avem în continuare grijă și de alimentație, să fie o alimentație rațională, bogată în alimente proaspete, fructe, dacă se poate, și bineînțeles, să nu uităm de cea mai bună profilaxie specifică, vaccinarea împotriva gripei”, a declarat Mihai Moisescu.

Potrivit directorului DSP Cluj, deja vaccinul este la medicii de familie, în proporție de 80 la sută din necesar fiind asigurat și distribuit de către aceștia.

„E de dorit să ne prezentăm – cei care intrăm în cele cinci grupe de risc pentru gripă – să ne prezentăm la medic, să ne evalueze și să ne administreze ( n.red- vaccinul). De asemenea, dacă prezentăm simptome de răceală sau semne de răcceală precum rinoree, strănut, febră, dureri în gât, să ne adresăm medicului de familie pentru a fi evaluat și pentru a nu ne prezenta în condițiile respective la serviciu. De asemenea, nu trebuie să ne trimitem copiii la școală tocmai în ideea de a nu deveni surse de infecție pentru ceilalți din colectivitate. Pe perioada respectivă e bine să ne izolăm la domiciuiu, iar dacă medicul de familie impune și o anumită conduită terapeutică, să o urmăm. Trebuie să evităm autoadministrarea de antibiotice, având în vedere că în cazul afecțiunilor virale, acestea nu ajută și nu interferează cu virusul. Antibioticul este prescris doar în cazurile complicate și se ia doar la indicația medicului”, a completat Mihai Moisescu.

El a precizat și ce trebuie abut în vedere pentru a diferenția răceala simplă de infectarea cu coronavirus.

„Rugăm populația să se adreseze medicului de familie, pentru a se face evaluare medicală și a putea diferenția (n.red răceala, gripa de covid-19). Se poate face și prin teste rapide. (…)Momentan, activitatea virusului gripal nu a fost detectată pe teritoriul României, însă deja intrăm în presezon de gripă, este cel mai indicată adinistrarrea vaccinului. Să nu uităm de mască, pe care să o purtăm peste nas și gură, mai ales în mijloace aglomerate, mijloace de transport, ea ferindu-ne atât de Covid, cât și de virusurile gripale, ca recomandare”, a mai spus Mihai Moisescu.

În ceea ce privește situația epidemiologică ce vizează Covid-19, Mihai Moisescu a mai făcut câteva precizări.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca, incidența este de 1,28 la mie, în scădere față de ziua de ieri (n.red duminică), când a fost de 1,38. Pe județ, de la 0,95 ieri, aceasta a scăzut la 0,88. Suntem într-o continuă scădere, dar trebuie să avem în vedere și că numărul de testări este scăzut, iar multe testări făcute la domiciliu nu se raportează. Trebuie să ajungem în acea fază în care vom urmări și vom trata infecția cu Sars-cov 2 ca și infecția gripală, iar populația va trebui să se implice ca și până acum, conștient, privind ajutorul asitenței medicale primare, prin prezentarea la medicul de familie, evaluare, diagnosticare și tratament”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut