Culoarea cuvântului, cuvântul culorii

Galeria de Artă Făclia a fost gazda unei manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale, luni, 16 ianuarie, este vorba de vernisajul expoziției de artă vizuală Eminescu, reunind lucrări ale copiilor de la Centrul Educațional Sollievo din cadrul Asociației Padre Pio, eveniment organizat sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Sub îndrumarea profesorilor Mirela Ungureanu și Vlad Bulgăr, copii cu vârste între 7 și 12 ani au realizat o serie de tablouri (pictură, grafică) și obiecte de artă decorativă, inspirați de versuri din creația eminesciană. Lucrările evidențiază ipostaze variate, de la codrul de aramă pe care poetul nostru îl cutreiera adesea, imaginea hărții României, luna reflectându-se în unduirile apei, lacul codrilor albastru încărcat de nuferi galbeni, gânditorul din Scrisoarea I, Fecioara Maria cu Pruncul, Luceafărul, lebăda care trece pe ape și exemplele pot continua. De remarcat bogăția coloristică și dorința copiilor de a reda cât mai fidel peisajul descris de poemele lui Mihai Eminescu.

„Întotdeauna mi-a plăcut să le dau credit copiilor, în ideea de vedea în timp seniorii de mâine ai Clujului, spiritual, material, oameni care să poată așeza și urbea Clujului pe niște piloni serioși, care să mulțumească pe toată lumea. Cu cei de la Padre Pio m-am întâlnit pentru prima dată în 2019 când au avut prima expoziție colectivă la Turnul Croitorilor, a fost un eveniment deosebit, apoi anul trecut am avut ocazia de a vizita Padre Pio acasă, în Andrei Mureșanu, de a vedea expoziția deschisă atunci, la sediul lor, chiar de a lua o lucrare. Mă bucur că astăzi ne ținem de cuvânt, eu și colegii, organizând această expoziție, care este emblematică prin cadrul în care o desfășurăm, Ziua Culturii Naționale. Personal, cred că Ziua Culturii ar trebuie să fie pentru fiecare dintre noi în fiecare zi, să fie prin scris, să fie prin lectură”, a subliniat jurnalistul Demostene Șofron în intervenția sa.

„Centrul educațional Sollievo găzduiește 25 de copii, cu o parte dintre ei suntem astăzi aici. În acest centru, încercăm să le oferim zilnic copiilor, pe lângă grija materială, educația și cultura necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Expoziția poartă numele lui Eminescu, copiii s-au străduit ca, prin lucrările lor, să exemplifice o parte din operele marelui nostru poet național”, a spus Lucian Pârvu, care a familiarizat, totodată auditoriul cu activitatea și misiunea Asociației Padre Pio.

„Identitatea unui popor stă în cultura lui. Copiii din acest centru au ascultat poezii de Mihai Eminescu recitate de actori români consacrați și în urma lor au realizat ceea ce vedeți”, a evidențiat artistul plastic Mirela Ungureanu.

„Eu încerc ca, împreună cu copiii, să dezvolt cât mai mult partea creativă și să îi ajut să-și exprime ideile, sentimentele prin artă. Pentru această expoziție, am ales să realizăm o instalație, o combinație între artă textilă și decupaje. Avem exemplificată poezia Lacul, am reprezentat apa printr-un voal pictat, printr-o tehnică textilă, după care, prin decupaj, am realizat nuferii. Am fost foarte încântat că au răspuns pozitiv la provocarea mea și consider că s-au ridicat la nivelul așteptărilor”, a adăugat Vlad Bulgăr.

Cu ocazia evenimentului, o parte din copiii de la Centrul Educațional Sollievo au recitat câte o poezie din opera lui Mihai Eminescu, iar invitații Victor Constantin Măruțoiu și Iulia Anamaria Ghidiu au prezentat câteva creații proprii, unele dintre acestea fiind dedicate marelui poet.

Expoziția va rămâne pe simeze până la finalul lunii ianuarie.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut