Culoare, artă și tradiții la Florești

Prima ediție a Carnavalului Culturii s-a bucurat de succes

Prima ediție a Carnavalului Culturii a avut loc în această sâmbătă la Florești și s-a bucurat de mare succes. Evenimentul, organizat de Asociația Hope 4 Happiness cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, are ca scop de a aduce plus valoare culturii din Florești și de a sensibiliza opinia publică din zonă cu privire la importanța promovării valorilor artistice, muzicale și tradiționale.

Prin acest proiect ne dorim să dezvoltăm aptitudinile culturale, artistice și de gândire ale copiilor și tinerilor prin crearea unor căi de exprimare a sentimentelor care să ducă la lărgirea orizontului de cunoaștere, la perceperea mai complexă şi mai largă a realității. Carnavalul Culturii este un eveniment în cadrul căruia ne-am propus să aducem plus valoare culturii floreștene. Am încercat să adunăm în jurul acestui minunat proiect de suflet valori educaționale, muzicale, tradiționale și să le prezentăm publicului larg. Toate acestea pentru ca Asociația Hope4Happiness consideră cultura ca fiind un mod pur de viețuire, o cale de eliberare și mai ales o modalitate de a oferi celor din jur – exteriorului – fragmente pure de interior iar carte o aventură minunată în trecut şi în viitor, e o soră scumpă a sufletului nostru”, au transmis organizatorii.

Evenimentul a avut loc în Parcul Poligon din Florești iar participanții au trebuit să aibă fiecare câte o carte, simbolul culturii pe care să o ofere unui alt participant în cadrul evenimentului. Și asta, spun organizatorii, pentru că ea, cartea este „o aventură minunată în trecut şi în viitor, este cel mai bun prieten, e ceva mai mult, e o carte iubită, e o rudă, e o soră scumpă a sufletului nostru”.

În cadrul evenimentului, cei prezenți au putut asista la un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Șoimii Carpaților din Florești și de Ansamblul Folcloric Cununa Someșeană. De asemenea, un moment muzical deosebit a fost oferit de Grupul vocal Trio Imperialis format din Alexandra Olaru-soprană, Mihai Lupu-tenor și Tudor Demeter-tenor.

Printre invitații evenimentului s-a numărat și Anda Moldovan, exponentă a generației tinere de iconari clujeni pasionați de icoana de tip niculean.

Astfel, cei interesați au putut să se familiarizeze cu arta zugrăvitului tradiţional al icoanei pe sticlă în spiritul vechiului centru de la Nicula.

Anda Moldovan pictează icoane pe sticle încă din școala generală, fiind inițiată în tainele acestui meșteșug de profesoara sa de religie Ionița Timiș, cea care i-a arătat cum dintr-o simplă sticlă ce nu reprezintă nimic se naște o „fereastră spre cer”. De-a lungul anilor de liceu a participat cu icoanele sale la numeroase concursuri și olimpiade de meșteșuguri artistice tradiționale, fiind distinsă de mai multe ori cu premiul I. Totodată, pentru a promova acest meșteșug a organizat ateliere de pictură a icoanelor pe sticlă la Cluj-Napoca și în alte localități ale județului Cluj, atât pentru copii, cât și pentru adulți. „Pentru mine a picta icoane înseamnă mai mult decât să așterni niște culori pe sticlă, are o însemnătate ce trece ușor pragul zămislirii noastre. Văd icoana ca pe o mlădiță ce-și înalță tulpina spre Cer, având rădăcinile adânc înfipte aici, în pământul nostru”, spune Anda Moldovan.

Programul primei ediții a Carnavalului Culturii de la Florești a mai cuprins întâlnirea cu scriitoarea Eugenia Giurgiu. De asemenea, una dintre atracțiile evenimentului a constituit-o reprezentațiile oferite de echipa de majorete Destinity Cheer.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut