Cu cât s-au scumpit produsele agricole

Preţul mediu în Uniunea Europeană al produselor agricole în ansamblu a crescut semnificativ (cu 26%) pentru aceeaşi gamă de produse, între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022, acesta fiind totuși un ritm mai redus de creştere faţă de nivelul din trimestrul precedent (avans de 30% între trimestrul trei din 2021 şi trimestrul trei din 2022).

Datele prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că cea mai importantă creştere s-a înregistrat la ouă (64%), porci (52%) şi măsline (51%). Cel mai ridicat ritm de creştere al preţului mediu al producţiei agricole în această perioadă a fost observat în Ungaria (cu 53%) şi Polonia (cu44%). Urmează nouă ţări cu creşteri între 30% şi 40%: Germania, Slovacia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Luxemburg, Portugalia şi România. Cele mai reduse rate de creştere au fost în Malta (cu 4%), Franţa (cu 14%), Cipru şi Italia (ambele cu 15%).
Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat semnificativ pieţele agricole globale în 2022. Când a izbucnit războiul, Rusia şi Ucraina erau exportatori majori de cereale, grâu, porumb, seminţe oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut