Cseke Attila, în vizită la Cluj

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că pe anumite domenii de expertiză în construcţii, cum este cazul securităţii la incendii, s-a format o adevărată castă, iar sistemul va fi schimbat radical.

„O altă chestiune este legată de problema experţilor şi verificatorilor din domeniul de construcţii, unde avem următoarea situaţie: experţi pe diverse domenii de construcţii avem 572 în România, din care 51% au vârsta de peste 70 de ani, 22% au vârsta între 60 şi 70 de ani. Cu respectul pentru generaţia mai în vârstă, această perspectivă nu este una îmbucurătoare, care va trebui schimbată, prin posibilitatea accesului în acest domeniu al expertizei pe construcţii şi pentru tineri sau mai tineri specialişti. Din păcate, pe anumite domenii de expertiză, cum este securitatea la incendiu, unde este situaţia cea mai evidentă, s-a format o adevărată castă, în care nu poţi intra. Sunt numai anumiţi experţi care fac această expertiză. În total, pe securitatea la incendiu astăzi sunt 41 de experţi, din care 18 sunt în Bucureşti, iar în 24 de judeţe nu avem niciun expert în securitate la incendiu”, a declarat Cseke Attila. El a explicat că, pentru construcţiile publice, această expertiză este obligatorie ca să poată continua investiţia, dar că ea este întârziată chiar luni de zile, pentru că sunt prea puţini experţi. „De ce s-a ajuns aici? Pentru că sistemul de examinare a creat posibilitatea existenţei acestei caste, care în mare parte sunt foşti angajaţi din domeniul ISU, al pompierilor, oameni de specialitate, dar care nu au lăsat posibilitate de intrare în acest domeniu şi altora, pentru că examinarea era făcută în aşa fel încât ei îi examinau pe cei care doreau să intre. În ultimii trei ani nu s-a făcut niciun examen şi, când s-au făcut examene, cam toţi candidaţii au fost respinşi. Acest sistem va fi radical modificat”, a punctat ministrul. El a mai spus că una din marile provocări ale MDLPA este partea de normative de construcţii. „Aceste normative trebuie aliniate pentru nivelul anilor 2020-2024, dacă vorbim de acest mandat guvernamental, şi avem un număr de 44 de normative de construcţii, pe care dorim în acest mandat să le actualizăm”, a precizat Cseke Attila. În context, ministrul dezvoltării a amintit de programul de construcţie de creşe, „care este un program ambiţios, dar perfect realizabil şi foarte necesar României, suntem pe ultimul loc în UE la numărul de locuri disponibile în creşe”, precum şi de „un program naţional de cadastrare pentru autorităţi locale, care presupune alocarea către 2.371 de UAT-uri a câte 160.000 de lei pentru cadastrare sectorială”.

„Județul Cluj stă foarte bine la capitolul creșe”

Cseke Atilla, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a vizitat vineri și o creșă din Cluj. „Situația creșelor din România nu este una strălucită, anunță ministrul dezvoltării, chiar dacă în municipiul Cluj-Napoca sunt 18 care dispun de peste 1.300 de locuri. Totuși, județul Cluj stă foarte bine la capitolul creșe, spre deosebire de alte județe. În Cluj există 18 creșe cu un număr total de 1.382 de locuri. Majoritatea creșelor sunt construite la standarde europene, mobilierul este nou, iar bucătăriile sunt dotate cu aparatură de ultimă generație.

Creșa de pe Aleea Meziad se extinde cu fonduri locale și guvernamentale

„Am primit astăzi ( n.r.: vineri) la primărie vizita dlui Attila-Zoltán Cseke, ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, alături de care am semnat contractul privind predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții SA, a amplasamentului (clădire cu destinație de creșă și teren aferent) pentru obiectivul de investiții «Extindere creșă Sp+P+E cu un corp cu destinația de creșă și spații administrative aferente funcțiunii de creșă, branșamente de utilități și deviere rețea edilitară subterană de apă, Aleea Meziad, nr. 4»”, a delarat Emil Boc. Proiectul presupune extinderea creșei existente „Ursulețul” prin construirea unui nou corp de clădire în care se vor amenaja săli de joacă și activități, grupuri sanitare, săli de dormit pentru copii și alte facilități. Viitoarea creșă va avea o capacitate de 90 de locuri, pentru 6 grupe de copii de vârstă antepreșcolară.  Clădirea este construită pe o suprafață de 598 mp, cu un teren de 3867 mp. De asemenea, vor fi amenajate două terase circulabile verzi, înierbate, iar accesul la fiecare nivel va fi facilitat de lift pentru persoane, precum și ascensor montcharge pentru alimente. Nivelul calității vieții la Cluj poate fi crescut doar prin proiecte care vin în ajutorul cetățenilor. Așadar, le aduc aminte tuturor că vom acționa pe principiul „niciun cartier fără școală, creșă, grădiniță, parcuri” pentru a ne asigura că direcția de dezvoltare este una similară orașelor europene.  Valoarea totală a investiției este de 10.742.995,09 lei din care 4 mil. lei de la bugetul local, iar restul sunt sume preluate de către C.N.I. S.A..

Pe parcursul celor două zile petrecute în județ, Cseke Atilla a vizitat și Turda, unde s-a întâlnit cu primarul Cristian Matei și directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu. „După cum bine știți, Guvernul României ne este un real partener, deoarece a susținut numeroase proiecte ale municipiului Turda, lucrări de infrastructură, de modernizare a școlilor, precum și construirea Sălii Polivalente, pe care am vizitat-o astăzi împreună”, a mărturisit Cristian Matei. Edilul a participat alături de delegația guvernamentală la un eveniment deosebit, moment care a marcat finalizarea lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate Turda Veche, un edificiu religios etalon al orașului, lucrări realizate cu fonduri europene. „Această clădire este o bijuterie și doresc să îl felicit în mod special pe preotul paroh Nagy Albert și pe toți cei care s-au implicat în derularea acestui proiect, pentru tot ceea ce oferă comunității”, a mai spus Cristian Matei. Ministrul Cseke Atilla s-a aflat în vizită în județul Cluj preț de două zile, joi și vineri. Vă reamintim că ministrul Cseke Atilla a avut o întâlnire și cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. În cadrul întâlnirii au fost analizate principalele proiecte de dezvoltare aflate în implementare la nivelul instituției. O atenție aparte a fost acordată proiectului de edificare a Spitalului Pediatric Monobloc, primul spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate în domeniul pediatriei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut