Criza politică, la final

Criza din coaliția de guvernare pare să se fi încheiat, după ce USR-PLUS a anunțat, miercuri, noua propunere pentru Ministerul Sănătății. Ioana Mihăilă va conduce instituția și astfel discuțiile dintre decidenții politici se încheie.

Tot azi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea acesteia în funcţia de ministru al Sănătăţii. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la Palatul Cotroceni.

Vestea este bine primită de politicienii clujeni care fac parte din partidele ce alcătuiesc coaliția. Este, însă, privită cu scepticism de reprezentanții opoziției.

În primul rând Ioana Mihăilă reprezintă soluția de continuitate la conducerea Ministerului Sănătătii  unde, dupa cum se știe, a fost numită în funcția de secretar de stat la începutul anului 2021.

Ioana Mihăilă cunoaște foarte bine sistemul medical atat în calitate de medic primar endocrinolog. cât și ca antreprenor în domeniul medical in județul Bihor, unde, pornind de la un mic cabinet medical a dezvoltat o clinică de specialitate cu zeci de angajați, foarte bine evaluată de instituțiile de specialitate. Printre altele, a coordonat și caravane medicale care au oferit servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor.

Prezența Ioanei Mihăilă la conducerea ministerului va asigura continuarea și dezvoltarea proiectelor începute de Vlad Voiculescu. În ciuda numeroaselor speculații, coaliția de guvernare și-a dovedit soliditatea, criza fiind soluționată destul de rapid printr-un act adițional de natură să stabilească mai clar mecanismele de funcționare a coaliției și prioritățile acesteia. Principala problemă a ținut de modalitatea în care premierul a demis un ministru, deci de mecanismele de funcționare a coaliției și exact acest lucru vine să-l corecteze acest act adițional”, a declarat senatorul USR-PLUS de Cluj, Cristian Bordei.

Liberalii clujeni sunt mulțumiți că discuțiile din coaliție s-au încheiat, în sfârșit.

„Îi doresc mult succes doamnei Ioana Mihăilă. Înțeleg că spre deosebire de predecesorul dânsei, doamna Mihăilă este medic de profesie. Nu cred că putem vorbi despre o criză politică, desemnarea unui ministru din partea USR-PLUS era pasul normal în această situație.

Lupta cu pandemia continuă, iar toate eforturile Guvernului trebuie îndreptate spre a reduce numărul cazurilor grave și revenirea la normal în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

“Desemnarea unui candidat la poziția de ministru al Sănătății este în sarcina USR- PLUS, conform Protocolului Coaliției de guvernare. Nu o cunosc pe doamna Mihăilă, nu i-am urmărit activitatea până acum, dar îi doresc succes și eficiență în noua poziție. Finalizarea discuțiilor din coaliția de guvernare este o veste bună în contextul in care România are nevoie de eforturile tuturor formațiunilor pentru a avea parte de o guvernare solidă și performantă”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Reprezentanții UDMR Cluj în Parlament salută nominalizarea de la Sănătate, printre altele, pentru că astfel se deblochează o criză politică.

Salut această nominalizare, din mai multe motive. Pe de o parte, s-a deblocat criza politică, iar pe de altă parte, avem un medic la conducerea Ministerului Sănătății. Nu în ultimul rând, este o nominalizare logică- Ioana Mihăilă a fost secretar de stat într-un sistem complex. Îi doresc succes și îi stăm la dispoziție pentru eventuale consultări”, a declarat secretarul Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila.

Nu comenteze nominalizarea de la Sănătate, dar e bine că s-a soluționat problemă. Nu de conflicte avem nevoie, ci de o guvernare stabilă și eficientă”, a declarat, la rândul său, deputatul Csoma Botond.

Coordonatorul ProRomânia Cluj, Remus Lăpușan, atrage atenția asupra unei guvernări imature.

Cetățenii așteaptă soluții la criza pe care o traversăm, soluții care din păcate lipsesc actualei guvernări. Ar fi bine pentru toată lumea ca viitorul ministru al Sănătății să gestioneze mai bine criza din sănătate, din păcate s-a demonstrat că actuala guvernare este imatură și nu are o strategie clară legată de depășirea situației actuale, doar vorbe și orgolii”, a declarat coordonatorul ProRomânia Cluj, Remus Lăpușan.

În același timp, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș atrage atenția că, de fapt, criza din interiorul coaliției nu s-a încheiat.

„Criza din interiorul coaliției nu s-a încheiat. Consider că este doar un acord pentru a aduce o liniște aparentă, la nivel guvernamental. Oricum, PSD nu se aștepta să existe o propunere menită să aducă schimbări majore în sistemul sanitar românesc, fapt dovedit de lipsa de soluții la nivelul specialiștilor din cadrul partidelor aflate la guvernare. Actuala coaliție, cu sau fara un absolvent de UMF Cluj într-o poziție de conducere, nu este în măsură să finalizeze marile proiecte de infrastructură din domeniul sănătății, atât din judetul Cluj cât și la nivel național”, a subliniat președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Reprezentanții AUR Cluj în Parlament privesc cu scepticism propunerea de la Ministerul Sănătății.

„Așteptăm ca faptele să vorbească în cazul în care propunerea doamnei Ioana Mihăila a USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății se va materializa. Avem temeri în privința obiectivității ei, deoarece provine dintr-un mediu privat cu practici incorecte, cel puțin din punct de vedere moral. Mai exact, este vorba de practica încasării unui salariu minim (14400/an) de la propria firmă, în condițiile în care a încasat dividente de sute de mii de lei de la aceeași firmă. Provenind din mediul privat și fiind înregimentată politic în cadrul USR-PLUS, credem că există un pericol real în acțiunea de privatizare a unor servicii medicale, actualmente deservite mulțumitor de sistemului medical de stat, și care printr-o subfinanțare și dezorganizare ar deveni nefuncționale. În plus, aștemptăm cu interes, dar și cu teamă, poziționarea domniei sale cu privire la intenția de ligiferare a obligativității vaccinării, susținută de actuala coaliției de guvernare, dar și de PSD”, a spus deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Cine este Ioana Mihăilă și ce priorități și-a stabilit

Ioana Mihăilă s-a născut în 1980 şi este de profesie medic primar endocrinolog. Ea a fost numită în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la începutul anului 2021. În această calitate, a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

 Ioana Mihăilă a declarat că prioritatea sa va fi rezolvarea crizei sanitare prin care trecem.
„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu şi a medicinei de familie, precum şi alocarea finanţărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut