Criza guvernamentală, văzută de la Cluj – politicienii dau vina unii pe alții, soluțiile întârzie să apară

Scena politică fierbe, iar reprezentanții principalelor partide dau vina unii pe alții pentru criza pe care o traversăm. Pe de altă parte, soluțiile concrete întârzie să apară.

Mai mult, după cum atrag atenția și unii specialiști, președintele Klaus Iohannis amână până săptămâna viitoare convocarea partidelor la consultări, ceea ce nu face decât să prelungească și să adâncească această criză.

Așa cum era de așteptat, Guvernul a căzut. Premierul Cîțu – de acum interimar – și președintele Iohannis se consideră exonerați și exonerează și PNL de orice răspundere politică pentru ruperea coaliției guvernamentale și pentru căderea Guvernului. Mai mult, deși declară că ne confruntăm cu o criză fără precedent, președintele amână până săptămâna viitoare convocarea partidelor la consultări, ceea ce nu face decât să prelungească și să adâncească criza politică. Strategia președintelui României și a președintelui PNL continuă să fie una extrem de riscantă: ei speră că Guvernul demis va profita, în săptămânile viitoare, de agravarea crizei sanitare și că va forța repetarea scenariului din martie 2020, când Guvernul Orban, inițial răsturnat prin moțiune de cenzură, a fost reinstalat cu voturile tuturor partidelor parlamentare, pentru a putea lua toate măsurile ce se impuneau împotriva pandemiei”, spune Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

El subliniază că scenariul acesta pare nerealist în octombrie 2021, fiindcă încrederea de care se bucură actualul premier interimar tocmai în ceea ce privește gestionarea pandemiei este foarte scăzută. 

„Pe termen scurt, avem un guvern demis, cu o capacitate de exercitare a puterii strict limitată constituțional, și, totodată, avem nevoie stringentă de un guvern cu capacități de decizie și execuție depline. Un asemenea guvern nu poate fi format, în configurația politică actuală, decât în două maniere: (a) fie prin restaurarea coaliției PNL-USR-UDMR, cu alt premier decât domnul Cîțu, dar aici obstacolul structural este lipsa de încredere și competiția de neoprit din interiorul PNL și dintre PNL și USR; (b) fie formarea unui guvern de „mare coaliție” PSD-PNL, variantă care ar fi consistentă cu imperativul combaterii pandemiei și implementării unui program de mari investiții, dar care se va solda cu o catastrofă electorală pentru PNL (și poate și pentru PSD) în 2024”, mai afirmă Sergiu Mișcoiu.

În opinia sa, „cea de-a treia variantă, (c) cea a unui guvern minoritar PNL-UDMR, condus de domnul Cîțu, investit cu voturile PSD și sprijinit condiționat, măsură cu măsură, de către acesta în Parlament, este, în mod paradoxal, cea mai probabilă, în momentul de față. Este însă o situație de nedorit, întrucât nu va exista o majoritate consistentă, actul guvernării va deveni și mai ezitant și neclar, iar AUR va avea un amplu spațiu de manevră pentru a capitaliza politic, ceea ce va determina, probabil, un reviriment al naționalismului revanșard și al euroscepticismului în România, una din puținele țări relativ scutite, în ultimii ani, de dezvoltarea galopantă a unor asemenea curente”.

Nimeni nu își asumă nimic

Pentru rezolvarea crizei actuale, e nevoie de discuții, spun, pe de altă parte, unii politicieni clujeni, care și ei atrag atenția asupra faptului că președintele a anunțat consultări abia săptămâna viitoare.

PSD vorbește de această poveste cu alegerile anticipate de multă vreme, nu cred că e serioasă…În momentul de față, noi așteptăm să fim chemați la Cotroceni. Nu depinde de noi, cred că președintele trage de timp ca să se mai așeze lucrurile în PNL, unde sunt discuții mari, acum. Nu vreau să speculez că președintelui nu-i pasă de gravitatea crizei politice, având în vedere că ne cheamă la consultări doar săptămâna viitoare. Chiar el spunea că suntem într-o situație dificilă”, a declarat senatorul USR PLUS, Cristian Bordei.

„Suntem într-o criză politică previzibilă având în vedere încăpățânarea fostului premier Cîțu de a guverna singur…prin singur înțelegând că e incapabil de a discuta cu partenerii și a hotărî împreună. Neacceptând alt punct de vedere decât cel propriu și ajungând să se erijeze în superman, este evident că guvernarea țării, o activitate care implică în primul rând responsabilitate, nu poate fi supusă unui asemenea aleatoriu. USR PLUS nu va accepta discuții cu PNL și UDMR decât în situația schimbării acestui tip de comportament. Acest aspect e puțin previzibil având în vedere declarațiile publice ale președintelui, prin care în loc să medieze, se aliază cu persoana fizică Florin Cîțu și atacă USR PLUS, așteptând să înceapă cosultările…peste o săptămână. USR PLUS nu își poate asuma un rol activ în executiv decât dacă s-ar acționa responsabil față de români și ceea ce s-a convenit în programul de guvernare chiar ar începe să fie luat în serios de PNL. Faptele din ultimele luni și declarațiile din ultimele zile arată cât de mici sunt șansele. Poate poate conștientizează membrii PNL responsabili aceste aspecte…și poate nu le permit celorlalți să continue în felul de până acum, care s-a dovedit a fi dezastruos și neloiali față de cetățeni, loiali strict în interesele interne, de partid”, a spus și deputatul USR PLUS de Cluj, Oana Murariu.

De cealaltă parte, parlamentarii liberali clujeni dau vina pe alianța toxică PSD-USR-AUR., pentru impasul în care ne aflăm. „Consider că această întrebare (n.red cum vedeti rezolvarea crizei) trebuie adresată celor din  alianța toxică, respectiv PSD-USR-AUR. Împreună au depus și au votat o moțiune de cenzură, au dovedit că au majoritate, deci pot să propună o formulă de guvernare în această varaiantă și să pună capăt crizei politice generată de iresponsabilii de la USR. Cea mai bună variantă de a evita această criză ar fi fost ca USR să nominalizeze un nou ministru la justiție, si să nu se mai comporte ca niște copii răsfățați. Azi nu-mi place Orban, mâine nu-mi place Cîțu, poimâine nu-mi place X și tot așa. Acesta nu este un comportament de partid serios și matur care vrea reforme pentru România”, a declarat deputatul PNL Sorin Moldovan.

„După adoptarea moțiunii de cenzură într-un moment cât se poate de nefast pentru țară, activitatea guvernamentală este impiedicată în a lua decizii rapide și eficiente în criza sanitară și cea energetică. Soluția de deblocare rapidă a crizei politice trebuie să apară în urma consultărilor de la Cotroceni”, a afirmat, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, care nu a dorit să comenteze pe marginea faptului că președintele Klaus Iohannis a anunțat întâlniri cu partidele doar săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, unii reprezentanți AUR arată înspre fostul guvern.

„Situația actuală de criză a fost generată, în principal, de fostul guvern, de fostul prim-ministru, de partidele care i-au susținut și de actualul președinte al țării. AUR a fost singurul partid consecvent cu propriile principii și declarații. Am susținut de la început că acest guvern este nociv, am făcut tot ce a depins de noi pentru a-l demite, indiferent de situații și de partidele care doreau demiterea.

Enumăr foarte pe scurt câteva dintre motivele pentru care guvernul tocmai demis trebuia să nu existe: anularea unor libertăți și drepturi fundamentale, segregarea și învrăjbirea oamenilor, interzicerea unor medicamente și tratamente ieftine și eficiente în lupta împotriva COVID-19, prezentarea vaccinării drept singura soluție, promovarea dezinformării ca politică de stat, împovărarea țării prin împrumuturi destinate în principal unor interese obscure (PNNR), vânzarea sau desființarea unor capacități energetice esențiale ale țării, lipsa plafonării prețurilor speculative la energie și multe, multe altele”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

El mai precizează că, în continuare se așteaptă o consultare grabnică din partea președintelui Iohannis în privința constituirii noului Guvern. „Singurul guvern acceptabil îl considerăm unul format din specialiști, fără conflicte de interese, cât mai puțin datori politicului, deci oameni capabili și liberi. În cazul în care un astfel de guvern nu va fi propus, singura soluție acceptabilă rămân alegerile anticipate,

Să privim partea plină a momentului: acest Guvern provizoriu are competențe limitate: nu va mai putea guverna prin ordonanțe de urgență și nu va mai putea prelungi starea de alertă”, a mai spus Alin Coleșa.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut