Criza guvernamentală, departe de a se încheia – ce spun parlamentarii clujeni

În loc să ajungă la un numitor comun și să găsească soluții concrete cât mai rapid pentru a ieși din criză, politicienii continuă gâlceava și jocurile de putere. Mai mult, moțiunea de cenzură anunțată de USR PLUS ajunge pe masa Curții Constituționale.

Moțiunea anunțată de USR PLUS se citește joi, însă liberalii anunță că nu vor participa la nicio dezbatere. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a făcut un apel către toţi liderii politici pentru soluţionarea crizei, adăugând că pentru el nu este altă soluţie decât menţinerea PNL ca principal partid de guvernământ.

Unii liberali clujeni atrag atenția că nu era cazul ca, în plin val patru al pandemiei, să se ajungă la o astfel de criză politică și încă mai speră la reconciliere.

„Nu voi participa la dezbaterile privind moțiunea de cenzură și nici colegii mei din PNL nu vor participa. PNL își susține propriul premier. Singura soluție pentru depășirea crizei politice este revenirea partenerilor noștri de coaliție la masa dialogului, cu mult calm de ambele părți”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Nu am crezut posibil că ceea ce a făcut PSD-ul condus de Liviu Dragnea, și anume demiterea propriului Guvern, să se mai repete. Nu am crezut că USR PLUS se poate alia cu AUR. Nu am crezut că USR PLUS poate vota o moțiune de cenzură alături de PSD. Toate scuzele și explicațiile pe care cei de la USR PLUS le oferă, nu justifică demersul acestora de a trăda încrederea electoratului.
Din păcate aceste alegeri ale USR PLUS fac rău actului de guvernare și lasă de înțeles că interesul de partid este mai presus decât interesul cetățeanului. Nu era momentul ca în plin val patru al pandemiei sau când ne pregătim de începerea unui nou an școlar, în plus cu o situație de criză din cauza prețurilor la utilități, colegii din „noul partid” să caute sprijin de la AUR și PSD pentru dărâmarea propriului Guvern.

Dan Barna și Dacian CIoloș trebuie să înțeleagă că există un singur Guvern, Guvernul României condus în prezent de Florin Cîțu. Guvernarea în coaliție nu înseamnă că USR PLUS au mini-guvernul lor peste care decid domnii Barna și Cioloș.

Premierul Florin Cîțu are dreptul să remanieze orice ministru care nu se ridică la nivelul așteptărilor lui sau ale populației, cum a fost în cazul domnului Vlad Voiculescu. Le reamintesc celor de la USR PLUS faptul că Florin Cîțu a devenit premierul PNL fiindcă au refuzat să susțină un guvern condus de Ludovic Orban. La 8 luni distanță vor să schimbe iar premierul, încă o asemănare tristă cu PSD-ul lui Liviu Dragnea care a schimbat 3 guverne în 2 ani (Grindeanu, Tudose și Dăncilă). Ce urmează peste 8 luni? O nouă schimbare de premier fiindcă așa vrea USR PLUS? Îi reamintesc domnului Cioloș faptul că a păstorit, în perioada în care era premier al Guvernului “tehnocrat”, PNDL 1 conceput de Liviu Dragnea și pus în aplicare de Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

„Nu avem cum să votăm împotriva guvernului din care facem parte. Există și această variantă, de a nu participa la nicio dezbatere, dar încă nu s-a decis” a declarat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Pe de altă parte, unii reprezentanți ai opoziției atrag atenția că moțiunea de cenzură este în primul rând moțiunea AUR.

Referitor la moțiunea de cenzură, este în primul rând moțiunea AUR. Nu este moțiunea de cenzură USR-PLUS. Noi am anunțat încă din luna august că vom depune o moțiune de cenzură în 1 septembrie, la începutul sesiunii parlamentare. Am avut textul, am contat pe alăturarea PSD. Aceștia nu doar că nu au fost alături de noi, dar au făcut și fac tot posibilul pentru a mai păstra acest Guvern iresponsabil.

Faptul că am semnat această moțiune alături de USR-PLUS, dovedește că suntem singurul partid consecvent cu propriile principii din actualul Parlament. Am susținut, susținem și vom susține orice inițiativă, orice acțiune care este în interesul româniilor și al României. Semnând această moțiune înseamnă că dorim ca acest Guvern să nu mai conducă țara. Nu înseamnă că împărtășim doctrina celuilalt partid semnatar. În ultimă instanță, acest partid va vota împotriva propriului Guvern, chiar dacă în mod formal, l-a părăsit.

Împiedecarea parcursului normal al acestei moțiuni, în mod ilegal, arată că PSD, PNL, dar și UDMR sau USR-PLUS sunt fațete ale aceluiași sistem. Diferența între ele este doar formală și aparentă. Dreptul de a depune o moțiune de cenzură este un drept fundamental, care nu poate face obiectul unor negocieri politice sau unor așa-zise medieri. În acest caz, PSD, PNL și UDMR au dat dovadă că n-au nici cel mai mic respect față de Constituție și față de statul de drept. Vom merge până la capăt cu această moțiune”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Calcule și…iar calcule

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, blocarea citirii, dezbaterii și votării moțiunii de cenzură în Parlament de către PNL „cu sprijinul PSD, contravine dreptului constituțional al parlamentarilor de a iniția moțiuni de cenzură pe care să le prezinte în fața legislativului”. „Ludovic Orban a înțeles că împiedicarea administrativă a moțiunii reprezintă o violare a Constituției. Orban reușește astfel să pară corect și în același timp loial partidului, întrucât a declarat că nu va vota moțiunea. Tabăra Cîțu mizează în mod vădit pe PSD, partid care ar dori ca propria sa moțiune să treacă, îndreptată și contra PNL, și contra USR. Teama PSD este că va ajuta USR-ul în debarcarea lui Cîțu doar pentru ca ulterior să fie refăcută coaliția PNL – USR – UDMR, cu alt premier. De aceea, nu susține acum această moțiune, ceea ce ii convine domnului Cîțu. Însă PSD  își poate schimba oricând strategia, dacă ajunge la concluzia că USR PLUS ar putea lua în calcul o majoritate cu PSD. Sau apreciind că sunt șanse de formare a unui guvern de uniune națională cu  premier PSD”, spune Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut