Contabilii acuză: Se încearcă naționalizarea patrimoniului Corpului Experților Contabili!

O ințiativă parlamentară care vizează preluarea controlului, de o instituție din subordinea Ministerului de Finanțe, a activității Corpului Experților Contabili și Contabillilor Autorizați din România (CECCAR), este intens contestată de această asociație profesională, care consideră că, de fapt, se dorește atât o naționalizare mascată a patrimoniului CECCAR, cât și pierderea independenței profesiei de expert contabil.

CECAR a emis un comunicat în care afirmă că se vrea introducerea ”în lege a unei modificări care afectează competența expertului contabil de a face expertize privind latura fiscală” și apreciază că aceasta va duce la pierderea independenței experților contabili judiciari, prin ”restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităților pe care experții contabili le pot desfășura din anul 1994 (anul reînființării corpului profesional) în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competențelor necesare”. CECAR consideră că dacă proiectul de lege intră în vigoare ”multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe”, ceea ce îi poate avantaja pe unii. ”Sunt expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor”, atenționează asociația.

Robert Șova, președintele CECCAR: ”Este o naționalizare mascată. Noi am fost înființați inițial în 1921, dar în 1947, după ce s-a instalat regimul comunist, a venit statul și a spus că fac ei un comitet al contabilității și preluăm activitatea asta, iar în 1951 ne-au naționalizat cu totul. Acum se vrea ceva la fel.”

”Mâine, dacă iese legea, toate probele care sunt în dosarele în curs vor fi anulate. Părea mea este că sunt niște dosare destul de consistente pe undeva, care așteaptă o decădere a probelor, ceea ce poate duce și la prescrierea faptelor.”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Robert Șova (foto stânga), președintele CECCAR.

Încă o naționalizare?

CECCAR mai susține că proiectul de lege vizează introducerea unui sistem de supraveghere, care ”urmează a fi implementat prin intermediul unei autorități aflate în subordinea Ministerului Finanțelor” și că, astfel, ”se preia controlul direct prin înlocuirea cu un administrator din partea unei autorități publice a peste 200 de mandate aferente structurilor de conducere locală și centrală, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.” Asociația afirmă că ”amendamentele aduse proiectului de lege vizează și reorganizarea teritorială prin filiale cu personalitate juridică, concomitent cu impunerea abuzivă de către stat a divizării patrimoniului PRIVAT deținut de CECCAR, contrar voinței proprietarilor patrimoniului – membrii CECCAR.”

Evident, aceeași opinie o are și președintele asociației. ”Miza este preluarea patrimoniului CECCAR, deoarece ar trebui să contribuim cu 40% la bugetul acelei instituții din subordinea Ministerului de Finanțe. O instituție unde, probabil, se vor face niște sinecuri, unde o să fie parcați niște domni care nu au de luccru. De asemenea, este vorba dspre controlul efectiv al patrimoniului, deoarece noi desfășurăm niște activități care generează fluxuri financiare, care sunt intersante pentru unii.”, spune Robert Șova.

El apreciază că se încearcă o naționalizare mascată. ”Este o naționalizare mascată. CECCAR este o structură din care fac parte experții contabili, și are un patrimoniu destul de semnificativ, constituit din contribuțiile membrilor. Noi am fost înființați inițial în 1921, dar în 1947, după ce s-a instalat regimul comunist, a venit statul și a spus că fac ei un comitet al contabilității și preluăm activitatea asta, iar în 1951 ne-au naționalizat cu totul. Acum se vrea ceva la fel.”, spune președintele CECCAR.

Procedură pe repede înainte

Și procedura de adoptare a acestor amendamente a trezist suspiciunea membrilor asociației. ”Este o secretomanie privind această inițiativă, care datează din 2018, și care a plecat la drum având alte obiective – privea modificări ale Legii contabilității și ale Ordonanței Guvernamentale 65, actul de reglementare a profesiei contabile. Inițiativa s-a blocat în Comitetul de Buget Finanțe, și a rămas cumva încremenită acolo, însă, de două săptămâni s-a constatat o revigorare a proiectului, care vine acuma cu un set de zeci de amendamente, schimbând total scopul pntru care a fost inițiat. Acest demers este foarte dubios, inclusiv prin modul în care se derulează. Prin regulamentul Camerei Deputaților, orice amendament trebuie semnat de cine îl face. Ei, aceste amendamente sunt sub protecția anonimatului, sunt asumate de parlamentari PSD și parlamentari PNL, fără să se indice persoanele care le semnează.” a afirmat Robert Șova.

Președintele CECAR este intrigat și de viteza cu care se discută aceste modificări legislative ”Nu înțelegem nici graba pentru care se dorește adoptarea acestor modificări. Noi am fost invitați săptămâna trecută la Comisia de Buget-Finanțe, ni s-au comunicat amendamentele, și am spus că nu putem formula un punct de vedere de pe o zi pe alta. Marțea trecută (29 martie – n.r.) a fost o doar întrevedere, de fapt nu a existat nici o dezbatere, și ni s-a cerut un punct de vedere oficial până vineri (1 aprile – n.r.), deși am solicitat să discutăm după Conferința Națională a CECCAR, care se desfășoară luni (4 aprilie – n.r.), unde sunt invitași și domnii parlamentari.”, a mai spus el.

Robert Șova mai crede, că se apelează la o formulă nu tocmai legală de adoptare a amendamentelor. ”Este o șmechereală legislativă, au vrut să găseasă o procedură să se meargă pe repede înainte. În mod normal, trebuiau să facă o nouă inițiativă parlamentară, și lucrurile să se discute de la început, inclusiv în Senat. Amendamentele propuse nu au trecut nici măcar prin comisiile de la Camera Deputaților, prin Comisia juridică, de exemplu. Este o făcătură, cu alte cuvinte.”, afirmă președintele CECAR, care mai spune că ”mi-au trecut prin mână sute de propuneri de modificare de legislație, dar este prima dată în viața mea când văd așa ceva”.

Proiectul de lege va fi contestat inclusiv la Președinție

”Noi vom face demersuri către toate instituiile, inclusiv către Președinție, pentru a nu se promulga o astfel de prostie. Sincer, mă aștept la o reacție firească și normală a deputaților, deoarece, până la urmă lucrurile sunt atât de clare, inclusiv din punct de vedere al neconstituționalității, încât sper ca lucrurile să rămână la stadiul de intenție. Noi vom discuta aceste aspecte în Conferința Națională, și vom emite o hotărâre în care vom formula punctele de vedere ale membrilor CECCAR vis-a-vis de toate aceste propuneri.”, a mai declarat Robert Șova, care totuși speră ca lucrurile să rămână doar în faza de intenție.

CECCAR este o asociație profesională, cu aproximativ 35.000 de membri activi în prezent, înființată prin OG 65/1994, care reglementează exercitarea profesiei de expert contabil. În 2021, CECCAR a împlinit 100 de ani de la prima sa înființare, prin Decret Regal, la 13 iulie 1921.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut