Coronavirus: Persoanele vaccinate pot transmite ușor acasă varianta Delta, relevă un studiu britanic

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 pot transmite cu ușurință varianta Delta a coronavirusului contacților cu care împart aceeași locuință, relevă un studiu britanic publicat joi de revista The Lancet, preluată de agențiile Reuters și EFE, citate de AGERPRES.

Studiul efectuat de Imperial College London arată cum varianta Delta se poate răspândi inclusiv în rândul populației vaccinate. Autorii cercetării subliniază însă că această constatare nu slăbește nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, dar mai observă faptul că sunt necesare dozele booster ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.

O altă concluzie a studiului este că la persoanele vaccinate infecțiile au dispărut mai repede, dar încărcătura lor virală este similară cu cea a nevaccinaților.

”Prin prelevarea repetată și frecventă de probe de la contacții unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta și transmite infecția în propriul cămin, inclusiv celor vaccinați”, spune Anika Singanayagam, coautor al studiului.

Concluziile studiului oferă o explicație importantă asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar și în țările cu rate ridicate ale vaccinării.

În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacți ai celor infectați, 38% dintre acești contacți nevaccinați au fost testați pozitiv, față de 25% în cazul contacților vaccinați.

Contacții vaccinați și testați pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testați negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunității date de vaccinare și nevoia administrării dozelor de supra-rapel.

Referindu-se la situația specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră pe baza acestui studiu că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puțin probabil ca această țară să obțină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.

”Dacă actuala transmitere atinge vârful și apoi începe să scadă, prin definiție am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă”, explică Ferguson. ”Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, așadar transmiterea va continua, și de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important”, subliniază epidemiologul britanic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut