Corina Crețu: PNRR ar trebui regândit

Europarlamentarul Corina Crețu face apel la Guvernul României să folosească fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, care, spune fostul comisar european, este un drept fundamental și nu un lux. Corina Crețu avertizează că spitalele regionale de la Iasi, Cluj și Craiova, deși semnate in 2015, nu au intrat încă nici măcar în faza de execuție iar rata de absorbție a fondurilor europene este pentru perioada 2014-2020 cu puțin peste 60%.

„PNRR ar trebui regândit. Ambiția inițială de a construi spitale la Focșani, Sibiu și Brașov (așa cum anunța dl Președinte al României în conferința de presă cu Președinta Comisiei Europene, dna Von der Leyen, cu prilejul vizitei sale la București) devine aproape imposibilă, atâta vreme cât procesul de contractare trebuie încheiat pana în decembrie 2023 iar construcția efectivă până în decembrie 2026. Tocmai s-a semnat Acordul de Parteneriat între Comisia Europeana și Guvernul României. Pentru prima data, va exista un Program Operațional pentru Sănătate.

Din păcate, nu avem informații publice pentru a știi dacă din sumele enumerate mai sus România își propune sa subvenționeze controalele medicale propuse de Comisie.

Știm însă ca, în acest scop, Comisia va pune la dispoziția Statelor Membre o suma de aproximativ 100 de milioane EUR din programul EU4Health și Orizont Europa. Aceste sume au fost deja aprobate, dar vom vota curând în Parlamentul European o finanțare suplimentară în cadrul programului EU4Health 2023.

În plus, statele membre pot folosi și fondurile alocate în cadrul politicii de coeziune, în special Fondul de dezvoltare regională și Fondul social european plus, pentru a cofinanța o parte din investițiile și cheltuielile necesare.

Aș vrea sa întreb, după ce am citit aceste informații pe site-ul Comisiei Europene, cine va negocia pentru România în fața Comisiei sumele acordate țării noastre pentru aceste examinări medicale? Există o estimare a persoanelor care au nevoie de aceste controale medicale? Cine va fi împuternicit să meargă la Bruxelles cu aceste cifre pe masă, cu argumente pentru a putea acoperi măcar nevoilor oamenilor săraci sau aflați sub pragul sărăciei? În mod normal, având datele la dispoziție, la care se adaugă speranța de viață a cetățenilor români, țara noastră ar trebui sa primească cea mai mare alocare de fonduri europene nerambursabile”, a transmis Corin Crețu.

Potrivit eurodeputatului, Comisia propune de asemenea și caravane de conștientizare și de realizare directă a analizelor la sate, în zonele izolate sau direct la domiciliul pacienților nedeplasabili. „Dar acest lucru presupune o organizare riguroasă și coordonată pentru ca, după cum știm, fondurile europene nerambursabile sunt și foarte bine controlate. Fac un apel pentru a folosi aceste oportunități pentru sănătatea oamenilor și a societății românești.

Depistarea cancerului salvează vieți. Putem vorbi de vindecare în urma depistării precoce a unor tipuri de cancer. Și nu poți depista faze incipiente decât mergând regulat la control. Cancerul nu doare in primele faze, de aceea e depistat de prea multe ori prea târziu, de aceea se pune un atât de mare accent pe prevenție”, este mesajul transmis de Corina Crețu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut