Copiii și tinerii din Dej, familiarizați cu tehnicile tradiționale de decorat ouă de Paști

Peste 120 de copii și tineri din Dej au luat parte luni, 11 aprilie, la o serie de ateliere de decorat ouă, în cadrul proiectului intitulat „În așteptarea Sărbătorilor Pascale”.

Manifestarea, derulată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), s-a desfășurat, de la ora 13:00, la Muzeul Municipal Dej. În deschidere a luat cuvântul managerul instituției clujene de cultură, doamna Adriana Irimieș, care a mulțumit partenerilor proiectului, tinerilor, părinților și profesorilor implicați pentru dragostea față de cultura tradițională. Prezent la deschidere, primarul orașului, Costan Morar, a mulțumit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj pentru toate proiectele derulate în această perioadă în orașul Dej, dar și participanților la proiectul educativ. „Mulțumesc copiilor noștri, părinților și cadrelor didactice, care duc mai departe obiceiurile de Paști, pentru ca tradiția să dăinuie”, a spus primarul.

Apoi, pe grupe, timp de două ore, tinerii, mulți îmbrăcați în straie populare, asistați de părinți și de profesori, au luat parte la mai multe ateliere, precum: atelier de încondeiat ouă (coordonator: Claudiu Cubleșan, consultant artistic la CJCPCT Cluj), atelier de vopsit ouă cu coji de ceapă și frunze (coordonator: Voichița Maria Rus din Dej) și atelier de decorat ouă cu mărgele (coordonator: Daniela Katona, profesori la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej). În cadrul acestui atelier, cei mici au pictat figurine din ghips, precum suporturi pentru ouă, îngerași etc. Copiii s-au arătat foarte încântați de activitățile întreprinse, iar la final fiecare și-a luat acasă, ca amintire, obiectul decorat.

În paralel, în sala media a muzeului, tinerii au vizionat mai multe filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj, realizate în ultima perioadă de instituția clujeană de cultură, în campaniile de cercetare și revigorare a culturii tradiționale din județ. Cei prezenți – copii, profesori și părinți – s-au bucurat și de un recital de pricesne, susținut de un grup de elevi de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej, coordonați de prof. Ioana Breda Morar.

La proiectul „În așteptarea Sărbătorilor Pascale” au participat copii de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială Nr. 1 și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj este preocupat mereu să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În acest sens, derulează numeroase proiecte în județ, care sunt promovate editorialele instituției, filmele documentare, fotografia etnografică și muzica tradițională. La Dej se bucură de o bună colaborare cu Muzeul Municipal Dej, coordonator Constantin Albinetz, consilieri Cristina Tudor și Ovidiu Rus. Aici, începând de anul trecut, s-au desfășurat mai multe activități care au avut ca scop principal deprinderea de către tânăra generație a meșteșugurilor tradiționale.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut