Controverse pe tema acordării sporurilor pentru angajații Primăriei Cluj-Napoca

Consilierii locali au adoptat un proiect de hotărâre privind acordarea sporului pentru condiții de muncă, pentru funcționarii publici și personalul contractual din Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Concret, este vorba de acordarea un spor de 15% din salariul de bază, pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. Proiectul, care a trecut cu cinci voturi împotrivă din partea USR, a stârnit discuții aprinse între primarul Emil Boc și reprezentanții acestei formațiuni politice, ajungându-se la controverse pe tema reformei din administrație și a felului în care este înțeleasă aceasta, dar și la înțepături cu iz electoral.

Primarul Emil Boc a declarat, la începitul ședinței de for local, că „nu poți cere oamenilor să facă persformanță, în primărie, să stea după program, să găsească soluții, și sa nu aplici prevederile legale la care au dreptul. Când le ceri oamenilor să aibă performanțe, rezultate, trebuie să fii atent și la cu cât îi plătești. Nu poți doar să ceri, trebuie să și oferi, trebuie să fie un echilibru just. Ce s-a întâmplat cu acest oraș, de a avea cea mai bună rată de absorbție de fonduri europene, …acestea nu se fac peste noapte, ci este o muncă grea care necesită efort”. Totodată, el a subliniat că cei care lucreaza în mediul privat, cu fonduri europene au salarii foarte mari.

Consilierul USR Adriana Cristian a criticat dur inițiativa de acordare a sporurilor pentru angajații Primîăriei Cluj-Napoca, și a subliniat că nu este vina angajaților din administrație că nu sunt remunerați pe măsura performanțelor, ci mai degrabă e vina politicienilor care nu au creat cadrul legal pentru aceasta. Ea s-a declarat o susținătoare a răsplătirii performanței, dar a subliniat totodată, că de aici până la a considera munca din primarie ca desfășurându-se în condiții vătămătoare sau periculoase, e o cale lungă. De asemenea, ea a spus că va trimite Corpul de control Ministerului Sănătății să evalueze modul în care s-a făcut raportul pe baza cpruia s-au solicitat aceste sporuri, care este „fantasmagoric”.

Spre exemplu, a arătat ea, se menționează hernia de disc „Bonusurile sau sporurile nu ajută la hernia de disc. Ajută, însă să luăm monitoare bune, scaune, care să fie înălțate cum trebuie. Iar aceste bonusuri sunt doar o găselniță românească. E păcat că nu găsim metode să îi remunerăm cum trebuie”, a mai spus ea. Reprezentanții USR au mai menționat că solicită un plan de investiții pentru eliminarea acestor sporuri și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Nu în ultimul rând, în ședința de joi, Emil Boc a atras atenția că nu sunt sporuri noi, ci se mențin sproruile existente încă din 2019. „Pentru opinia publică, nu sunt bani în plus care de astăzi se dau la Primăria Cluj-Napoca, vreau să se înțeleagă acest lucru, sunt drepturi salariale care se dau în baza Codului administrativ din 2019, în baza buletinelor de evaluare care se fac din doi în doi ani. Au expirat vechile buletine, acum sunt noile buletine în vigoare și ele trebuie supuse analizei. Dar nu sunt bani în plus, nu creștem salariile, ci ceea ce există în lege, se aplică”, a explicat primarul.

Tot în ședința de joi, aleșii locali au mai adoptat un proiect privind acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru personalul contractual din cadrul Cantinei de Ajutor Social și Pensiune și unul pentru acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru personalul contractual din Serviciul Public de interes local pentru administrarea parcărilor din municipiul Cluj-Napoca, din subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca. Și aici, Adriana Cristian a propus un amendament, și anume a propus ca acest spor mentionat sa fie acordat doar muncitorilor, îngrijitorilor și muncitorilor calificți, nu și celor care au funcții de conducere, dar amendamentul nu a trecut.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut