Controale la sânge și în spitalele clujene

După nefericitele episoade „Apuseni”,”Maternitatea Giulesti”, „Siutghiol” si „Colectiv”, statul român o dă iar de gard cu tragedia de la la Piatra Neamț. Ar trebui să ne așteptăm ca președintele Klaus Iohannis să dea vina pe social-democrați.

Echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor desfăşura, începând de astăzi, controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale. Controlul vine ca urmare a tragediei de la Piatra Neeamț, în care zecee persoane au murit în urma unui inceendiu care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean dee Urgență. Spitalul din Piatra Neamț a fost condus de opt manageri într-un singur an. Ultimul dintre aceștia, Lucian Micu, un traseist politic, un fel de scamator, fost primar la Roman, nu a mai putut candida din cauza interdicțiilor impuse de Agenția Națională pentru Integritate, dar sistemul i-a dat pe mâna un spital.

Premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, şi directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana. În cadrul şedinţei a fost realizată analiza intervenţiei în cazul tragediei de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, stadiul transferului pacienţilor supravieţuitori şi a fost solicitată colaborarea tuturor instituţiilor abilitate în desfăşurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului.

De asemenea, s-a decis ca, începând de astăzi, echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale. Decizia vine după ce, sâmbătă seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu la secţia de ATI, unde erau internaţi pacienţi cu COVID-19. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Persoanele care au decedat sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, este transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate. Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon. Secţiile de Anestezie Terapie Intensivă ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ aveau avizul DSP, a declarat, duminică, conducerea unităţii sanitare. Aparatura din secţia ATI în care s-a declanşat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an. Trei din cele şase persoane transferate de la Spitalul Judeţean Neamţ la Spitalul Mobil de la Leţcani sunt în stare foarte gravă.

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut