CONTRASTE – CONTRASTE – CONTRASTE

Podul abandonat

Se împlinește imediat anul de când podul de trecere peste râul Crișul Repede a fost rupt de la jumate. Acest pod, construit din beton cu multe decenii în urmă, s-a prăbușit în primăvara anului trecut tocmai când meșterii podari începuseră procesul de reabilitare a obositului pod ce asigură tranzitul spre una dintre cele mai frumoase zone turistice a județului Cluj. Spun obosit, deoarece pe spatele lui au trecut, în ultimii trei ani, mii de metri cubi de material lemnos extras din imensul areal silvic doborât de furtuna distrugătoare din ziua de 17 septembrie a anului 2017.

De atunci, peste bătrânul pod au trecut mașini și cu 50 de tone încărcătură de bușteni, dar au avut șansa să nu se prăbușească în albia Crișului, podul a cedat tocmai când constructorii au pus castorul să sape pe lângă pilonii de susținere, spun oameni avizați din administrația comunei Poieni.

Cert este faptul că de aproape un an conducerea unității administrativ teritoriale de aici se roagă de mai marii județului să se îndure să refacă acest obiectiv de peste Criș de mare importanță economică și turistică, dar și de imagine, datorită faptului că este fotografiat de sute de europeni ce trec pe această magistrală a bătrânului continent, sau care vin să vadă splendidul cadru natural al acestei zone cu lacuri de acumulare de la poalele Apusenilor.

Lacul din mijlocul satului Tureni

Tureniul, alături de Țaga, Geaca, Apahida și Cătina, sunt comunele cu cele mai mari suprafețe piscicole din județul Cluj. Cât pește mai produc aceste imense luciuri de apă nu știm, deoarece sunt administrate de în regim privatizat, și se pescuiește mai mult cu undița, nu și cu năvodul.

Și cum în România inițiativele unor întreprinzători sunt multiple și diverse, apar și unele… năstrușnice. Bunăoară, cu ceva timp în urmă, în mijlocul localității Tureni, pe strada Bisericii Ortodoxe, Andrei Iozan, fără aprobări și acceptul vecinilor, a excavat și îndiguit părăul satului, care preia apa de pe versanți, și și-a făcut propriul lac de creștere a peștilor, care măsoară aproximativ 500 mp. De aici au pornit și necazurile vecinilor care, pe lângă invazia țânțarilor și concertul broaștelor, au de suportat inundații la preplinul lacului, iar imobilul de locuit al vecinului Laurențiu Pataki, mustește din cauza apei ce vine din aval, adică din lac.

În urma sesizărilor și a verificărilor făcute de Primărie și Apele Române, s-a dispus desființarea lacului și aducerea terenului și a pârâului la forma inițială, însă nici vorbă de conformare. Poate apariția acestor rânduri îl vor determina pe dl. Andrei Iozan să înțeleagă că orice construcție și amenajare în perimetrul intravilan al localității se face cu respectarea legilor în vigoare.

Precizări suplimentare pentru taloanele mov

În comunicatul adresat redacției noastre de către dna Mariana Sălciuan, director al Casei de Pensii Cluj, aflăm că persoanele care nu sunt găsite la domiciliu și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), neridicate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă corespunzător, pe o perioadă de 24 de luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Taloanele mov pot fi transmise, la cerere, la domiciliul beneficiarilor sau împuterniciților acestora, după caz. Cererea se depune la Oficiul Județean de Poștă corespunzător.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către Casa Județeană de Pensii.

N R: Informația este oportună pentru pensionari, dar ce se fac beneficiarii acestor taloane care nu sunt lăsate de poștași nici în cutiile poștale cu lacăt și Yale, obligându-i pe vârstnici să stea la cozi pe la oficiile poștale?

Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut