Continuă scandalul extinderii Bazei Aeriene de la Luna. Expropriaţii de la Luna vor despăgubiri în natură

Proprietarii ale căror terenuri vor fi expropriate pentru modernizarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii solicită să fie despăgubiţi în natură şi nu în lei aşa cum prevede în prezent legislaţia în vigoare.

Oameni sunt extrem de nemulţumiţi de preţul care a fost oferit pe metrul pătrat de teren şi cer modificarea legii astfel încât pentru terenurile ce urmează să fie expropriate să poată primi suprafeţe de teren egale suprafeţelor expropriate. Localnicii din zona comunei Luna spun că au primit 0,32 lei/metru pătrat în condiţiile în care la ei în comună un hectar de teren extravilan s-a vândut cu prețuri cuprinse între 12.000 și 40.000 lei. Localnicii nemulţumiţi s-au adresat ministrului Apărării Naţionale, cerând să se găsească o soluţie astfel încât să nu fie prejudiciaţi.

În răspunsul primit de la minister se arată că la stabilirea cuantumului valoric al despăgubirilor pentru suprafeţele de teren care fac obiectul exproprierii, expertul desemnat de MApN a ţinut cont de expertizele folosite de camerele notarilor publici.

Totodată în răspuns se arată că pentru efectuarea unor noi evaluări ale terenurilor este necesară modificarea legii. Localnicii nu sunt mulţumiţi de răspunsul primit de la minister şi solicită acum modificarea Legii 255 din 2010 sau adoptarea unei ordonanţe de urgenţă astfel încât proprietarii expropriaţi să poată primi despăgubiri în natură, constând în suprafeţe de tereb egale cu suprafeţele expropriate. Oamenii susţin  că au mai avut o experienţă nefastă în urmă cu ceva ani când s-au făcut exproprieri pentru culoarul Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea –  Secțiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii pe raza comunei Luna. Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii va fi supusă unui amplu proces de modernizare astfel încât să poată asigura operarea viitoarelor avioane de luptă multirol ce vor intra în dotarea acestei unităţi, precum şi diversificarea misiunilor ce urmează a se executa aici.

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în toamna anului trecut, proiectul prevede construirea de noi clădiri, construirea platformei de staționare a aeronavelor grele și realizarea căii de rulaj pentru accesul aeronavelor de transport strategic pe această platformă, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute şi redimensionarea postului de reglare-măsurare gaze.

Investiția va fi structurată în obiective care corespund anumitor zone funcțional-operaționale bine definite: facilități comandă și control, escadrilă avioane multirol, secție pregătire rachete, zona QRA (Quick Reaction Alert), depozit muniții de unitate, platforme operare aeronave, facilități instalare GBAD (Ground based air defence), zona mentenanță aeronave nivel intermediar, zona mentenanță nivel complex dock 5, zonă mentenanță sisteme speciale, parc tehnică militară, rețele utilități, zona simulatorului de zbor, zona Crash and fire station.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Continuă scandalul extinderii Bazei Aeriene de la Luna. Expropriaţii de la Luna vor despăgubiri în natură

  1. Ioan

    Țară ocupată. Ar trebui măcar ca ocupanții să plătească up preț decent pentru terenurile expropriate, dacă guvernul ar avea o urmă de demnitate.