Continuă procesul mai multor foști parlamentari clujeni pentru reluarea plăţii pensiilor speciale

Procesul intentat Parlamentului României de mai mulți foști parlamentari de Cluj pentru a beneficia în continuare de indemnizația specială de parlamentar eliminată anul trecut de forul legislativ continuă la Tribunalul Cluj.

Cauza se judecă la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj și este semnată de Costică Ciurtin-fost senator și deputat din partea PUNR, Gheorghe Funar-fost senator PRM, Ioan Gavra-fost deputat PUNR, Vasile Matei-fost deputat PUNR, Cornel Itu-fost deputat PSD, Konya Hamar Sandor-fost deputat UDMR, Ioan Miclea-fost deputat PRM, Iuliu Păcurariu-fost deputat și senator PD, Pilich Ladislau Ștefan-fost deputat UDMR, Vasile Soporan, fost deputat PSD, și Ionel Roman, deputat din partea PNȚCD în perioada 1996-2000. Parlamentarii au votat în 17 februarie 2021 eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată. 

Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.

Obiectul procesului deschis de foștii parlamentari clujeni constă în contestație privind alte drepturi de asigurări sociale.

Cauza a fost suspendată mai multe luni după ce reclamanții au sesizat Curtea Constituțională cu privire la excepţia de neconstituțonalitate a dispozițiilor Legii nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care a fost eliminată indemnizația specială de parlamentar.

În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constițutională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor este neconstituțională.

În acets context, procesul a fost reluat, următorul termen de judecată fiind fixat pentru data de 7 noiembrie

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut