Confortul civic întinerește și comunitățile rurale

• Interviu cu ing. Eugen Mureșan, primarul comunei Vultureni •

Anotimpul alb încă nu și-a așezat imaculata culoare pe întinderile acestei comune clujene dominată de suficiente delurișuri colorate, în vremuri calde, de aripile fluturilor albaștri, iar acum de rodul arbuștilor de măceș și păducel, care se găsește din belșug și poate fi o adevărată materie primă, ecologică, pentru industria noastră farmaceutică. Temperatura ultimelor zile, deși oscilează de la plus la minus, nu împietează activitățile cotidiene din perimetrul acestei unități administrativ teritoriale în al cărei perimetru geografic intră localitățile Băbuțiu, Bădești, Chidea, Făureni, Șoimeni și Vultureni.

– Reporter: Domnule primar Eugen Mureșan, scrutați două decenii de când manageriați această comună, nu prea bogată, dispusă de-a lungul a două drumuri județene destul de lungi și slab întreținute până acum doi ani de zile. În acest timp, marcat permanent de obsesivele bugete de austeritate, ați reușit să scoateți drumurile comunei din noroi, să aduceți apă din surse locale în multe gospodării și să reabilitați multe instituții publice.
Chiar acum, la coborârea spre Băbuțiu, se circulă alternativ, cu semaforizare, iar cupele utilajelor mușcă pofticios din pământ pentru a face loc conductelor ce vor aduce, din Gilău, apa necesară în comuna dumneavoastră.
– Eugen Mureșan: Ne aflăm în stadiul de implementare a unui important proiect al cărui obiectiv este pliat pe alimentarea cu apă a localităților Făureni, Băbuțiu, Vultureni și Șoimeni, proiect derulat prin Asociația Interjudețeană Apă – Canal Cluj – Sălaj, care va asigura acest important lichid al vieții într-o zonă mult mai mare, adică la Vultureni, Așchileu, Hida, Jibou și la Șimleul Silvaniei.
Această mare investiție, finanțată de UE, se finalizează în a doua jumătate a anului viitor când toate cele șase sate componente ale comunei noastre vor avea necesarul de apă potabilă pentru consumul zilnic, iar rețeaua de aducțiune- distribuție din comună însumând o lungime de 46 km.
Trebuie să amintesc faptul că anul trecut am reușit să alimentăm cu apă și să montăm microstații de epurare în localitățile Bădești și Chidea din surse locale, iar în Vultureni și Șoimeni avem 400 de branșamente la rețeaua existentă, însă debitul izvoarelor este insuficient, iar noua investiție elimină aceste episoade secetoase.

– Rep: La dumneavoastră în comună se lucrează simultan, atât în agricultură, unde micii fermieri își pregătesc producția de cereale a anului viitor, cât și pe șantiere, unde constructorii au finalizat modernizarea școlii și acum încă mai fac retușuri la lucrări de extinderi și reabilitări în lăcașurile de cultură.
– Eugen Mureșan: Așa este. Prioritar am reușit să modernizăm toate spațiile de învățământ ale Școlii gimnaziale,, Alexandru Bohățel’’ din centrul comunei, o clădire etalon atât prin importanță educațională, cât și dimensiuni arhitecturale, care, acum, dispune de apă curentă, încălzire și grupuri sociale în interior, împrejmuire și un cochet teren de sport cu gazon sintetic. Mai mult, în dotări am achiziționat calculatoare și tablete pentru copii, avem internet în comună prin fibră optică, deci sunt asigurate condițiile necesare pentru desfășurarea orelor de pregătire la distanță impuse de situația pandemică. Avem asigurat inclusiv transportul elevilor din cele șase sate cu microbuze și chiar a cadrele didactice.

– Rep: Știu că vă ocupați de condiția fizică a căminelor culturale, aceste lăcașuri unde se întâlnesc artiștii, fie ei amatori sau profesioniști, grupurile folclorice și nu în cele din urmă iubitorii și promotorii culturii noastre tradiționale ce o conservă și o promovează, dat fiind faptul că ea este un potențial tezaur local și național. Cum se prezintă aceste locații?.
– Eugen Mureșan: Incomparabil mai bine decât acum două decenii.
Bunăoară, în 2021, accesând fonduri europene, am modernizat și dotat cu cele necesare Căminul cultural din Vultureni, unde am creat un mediu adecvat pentru desfășurarea optimă a multor genuri artistice.
În zilele următoare se face recepția lucrărilor la Căminul cultural din Băbuțiu, unde avem o sală de spectacole, o sală de conferințe, spațiu pentru administrație și grupuri sociale. Unitate a fost racordată la utilități, are centrală termică și este destinată activităților cultural artistice, dar și al evenimentelor sociale și comunitare din localitate.
Apropo de promovarea tradițiilor moștenite, care în această perioadă sunt atât de pregnant puse în valoare, subliniez faptul că ele se regăsesc atât în lăcașele de cultură, dar și în activitatea Centrului nostru de Informare Turistică. Pilduitor în acest sens este,, Festivalul Silvoiței’’ care se desfășoară în luna septembrie a fiecărui an.
El este deja un brand al comunei unde vin sute de turiști și urmăresc cum se face această unică dulceață tradițională, fără alte ingrediente. În expoziții sunt etalate diferite obiecte artizanale ale meșterilor locali, iar gospodinele oferă sucuri, dulcețuri, compoturi și murături, fructele și legumele fiind culese din livezile și grădinile sătenilor. Nu lipsește pâinea tradițională coaptă pe vatra încinsă de jeratec, produsele de patiserie și numeroaselor derivate obținute din laptele de vacă, oaie și bivolițe.

„Colina Nouă’’, un mic orășel al comunei

– Rep: La Băbuțiu, după cum bine am văzut frumusețea salbei de locuințe construite, acolo se naște un mini – orășel de o frumusețe arhitecturală aparte. Cine a generat acest unic proiect din județul nostru?.
– Eugen Mureșan: Între Șoimeni și Băbuțiu, un grup de investitori româno – americani au cumpărat 100 ha de terenuri de la cetățeni și au demarat ambițiosul proiect de înființare a unei localități noi denumită,,Colina Nouă’’. Investiția se derulează de aproximativ doi ani, timp în care au fost terminate si date în folosință 50 de imobile ce suscită un mare interes.
Dezvoltatorii și-au propus să construiască cca 700 de case a căror arhitectură este de proveniență occidentală, iar micuța urbe o să dispună de Școală, Clinică medicală, Zonă comercială, un Centru de afaceri, parcuri și multe spații verzi.
Acest mega – proiect rezidențial, care a și fost vizitat de numeroase personalități din America și Europa, inclusiv de fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein și consilieri ai doamnei Clinton, vine în sprijinul revigorării zonei noastre, fapt dovedit de interesul multor tineri care cumpără și modernizează clădiri tradiționale din comună.
,,Colina Nouă’’, care promovează aici confortul și frumusețea arhitecturală a acestui secol, a concesionat de la Primărie 60 ha terenuri agricole care vor fi amenajate ca zonă turistică și de agrement. De aici putem concluziona că vigoarea confortului civic, întinerește și comunitățile rurale.

– Rep: În finalul dialogului nostru, vă rog, dle primar Eugen Mureșan, să oferiți cititorilor ziarului Făclia și alte noutăți din rustica și plăcuta dv. comună.
– Eugen Mureșan: În proiectele prioritare urmează să asfaltăm 15 km de drumuri în perimetrul comunei și sa construim două poduri peste Valea Borșei. În altă ordine de idei nu pot să nu scot în evidență activitatea a două din fermele comunei: prima,, Wultu Wuine’’ profilată pe cultura căpșunilor, zmeurei, coacăzelor și murelor, pe care le transformă în sucuri naturale și chiar vinuri. A doua,,, Gojman’’, are ca obiectiv creșterea de măgari și capre, de la care valorifică laptele cu reale virtuți terapeutice.

Interviu realizat de Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut