”Conexiuni culturale”, între America și România

Remarcabila revistă ”Conexiuni culturale”, care apare trimestrial în limba română (!) tocmai în îndepărtatul Cleveland (SUA), a ajuns deja la cel de-al patrulea număr, a cărui variantă online poate fi citită la adresa www.conexiuni culturale.com.

Acest nou număr debutează, ca de obicei, cu un consistent studiu semnat de criticul Constantin Cubleșan (foto) și dedicat de această dată unuia dintre cei mai importanți poeți români: Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Un secol în veșnicie.

Criticul Mircea Popa se oprește în articolul Ford în România și tinerețea regelui Mihai asupra unei surprinzătoare apariții editoriale în perioada interbelică – ”Revista Ford” – înființată de fabrica cu același nume care funcționa la Floreasca, lângă București. Unul dintre articolele apărute în publicația amintită – „Marele Voevod Mihai lucrează la Uzina «Ford-România»” este, după cum spune Mircea Popa, un ”reportaj însoțit de o serie de fotografii revelatoare, ce ni-l prezintă pe Marele Voevod Mihai în salopetă de lucru, ca ucenic la uzinele Ford”.

Valentin Coșereanu continuă seria articolelor Eminescu – afinități lirice de tinerețe 1869 – 1874 (II) cu un nou episod, în care evocă preferința marelui poet român pentru opera lui Hieronymus Lorm, jurnalist și poet liric, epic și dramatic vienez.

În textul Aron Cotruș în America, Ion Cristofor se referă la ultima perioadă a vieții lui Aron Cotruș, petrecută în America, unde, de altfel, acesta este și înmormântat. De remarcat că articolul este un fragment din volumul Aron Cotruș între revoltă și rugăciune, apărut la editura Casa Cărții de Știință, în 2003.

Personalitatea și activitatea poetului George Vulturescu, printre multe altele fondator, editor și realizator al revistei ”Poesis” din Satu Mare, sunt evocate de Delia Muntean în textul Rătăcind, sub fulgere, pe Pietrele Nordului, în timp ce secțiunea de poezie a acestui număr este susținută de Mircea Ștefan (SUA), Emilia Amariei, Constantin Preda, Marcel Mureșeanu, Marieva A. Demetrescu, Daniela Fulga, Valeriu Valegvi, Mariana Codrean, Ben Mazer (SUA) – prezentat de Andreea Iulia Scridon, Billy Collins (SUA) – prezentat de Mircea Ștefan, iar în secțiunea de proză semnează Leonard I. Voicu – Singur și Emilia Poenaru Moldovan – Sisif .

Să nu încheiem înainte de a aminti remarcabilele articole semnate de Dorin Nădrău (SUA) – Bicentenarul nașterii lui Dostoievski, Ion Corbu – Cuantica lecturii, Mihai Merticaru – Cine vede o crimă în „Miorița” nu vede nimic, Viorel Hodiș – Împlinirea datoriei față de limbă și Lucia Bibarț Cercul Literar de la Cluj – 5 ani!

Una peste alta, un nou număr dens, interesant și de o excelentă ținută intelectuală.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut