Conexiuni: Conferințele Academiei Române

Academia Română anunță lansarea seriei de conferințe „Conexiuni“, un proiect menit să ofere repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și să stimuleze viața intelectuală. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

„Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, specialiști afirmați sau tineri aflați la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ” – precizează Academia Română

Seria de conferințe „Conexiuni“ este inaugurată de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, care, într-un discurs de 36 de minute, intitulat „Tentația istoriei”, atrage atenția asupra riscurilor practicării și receptării discursului istoric, delimitând, categoric și nuanțat deopotrivă, practica amatoristă de demersul științific, onestitatea de reaua intenție.

În conferința sa intitulată „Geopolitică și istorie în spațiul românesc”, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, propune discutarea istoriei contemporane românești din perspectivă geopolitică asupra actualei Uniuni Europene.

Profesorul Georges Banu, membru de onoare al Academiei Române, președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici de Teatru și profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III, propune, în cadrul proiectului „Conexiuni“, două conferințe: „Scena lumii” (23 de minute), în care ne învață „cum putem face ordine în haosul lumii cu ajutorul teatrului, cum situațiile de teatru luminează situațiile noastre de viață, cum ne putem apăra de confuzia lumii noastre”,

și „Iubire și neiubire de teatru” (42 de minute), care aduce în prim plan ambivalența teatrului, conceput între expresie artistică perenă și experiență a vieții.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face obiectul unor videobook-uri editate de Editura Academiei Române și vor fi distribuite în biblioteci, universități, licee și librării.

Pentru perioada imediat următoare sunt anunțate conferințele acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, poetei Ana Blandiana și pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, membri corespondenți.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut