Concert de colinde: „Comoara din lada de zestre”

În municipiul Dej se păstrează tradițiile și obiceiurile de Crăciun și Anul Nou. În această perioadă au loc tot mai multe manifestări cultural-artistice care valorifică aceste valori folclorice.

Astfel,  Despărțământul ,,Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA, în parteneriat cu Școala Gimnazială Cășeiu a organizat zilele trecute Festivalul de colinde și datini strămoșești ,,Comoara din lada de zestre”. A devenit un eveniment important în orașul de la confluența Someșurilor, acest spectacol de colinde și datini strămoșești, mereu bucurându-se de interesul localnicilor, dar și în comunele din zona Someșurilor. În fiecare an, grupuri de copii îmbrăcați în costume populare specifice zonei din care provin sosesc în oraș.

Sala de festivități a Primăriei municipiului Dej a fost spațiul unde au răsunat colinde mai vechi, învățate de la bătrânii satului, sau mai noi, rostite de glasuri cristaline de copii sau de cete de tineri liceeni. Gazde alese ale reprezentației de succes au fost dr. ec. Radu Gavrilă, președinte al Despărțământului ,,Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA, omul care la fiecare sfârșit de an inițiază diferite acțiuni de acest gen, și Ioana Daiana Pop, profesor la Școala Gimnazială Cășeiu, care a prezentat spectacolul. Nestematele adunate în comori, șlefuite de profesorii coordonatori, ne-au fost aduse de grupuri de copii, de la școlile din localitățile Ținutului Someșan. Au urcat, pe rând, pe scenă elevii de la Liceul Tehnologic ,,Someș” Dej, Școala Gimnazială Nireș, Școala Gimnazială Cășeiu, Școala Gimnazială Vad, grupul ,,Olpretul” al Școlii Gimnaziale Bobâlna, Școala Gimnazială Câțcău, Școala Gimnazială Unguraș, Școala Gimnazială Batin, Școala Gimnazială Cuzdrioara, Școala Gimnazială Chiuiești, Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Dej, Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Dej și Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare.

O contribuție importantă la buna organizare și desfășurare a spectacolului a avut-o prof. Cristian Ioan Groșan, directorul Școlii Gimnaziale Cășeiu și vicepreședinte al ASTRA Dej, care a asigurat și partea tehnică a spectacolului. La invitația d-lui Radu Gavrilă, profesorii care au pregătit și însoțit grupurile de colindători au urcat pe scenă și au colindat, acest moment inedit fiind îndelung aplaudat de toți spectatorii prezenți în sală.

Am primit, așadar, prin colinde, emoția sufletelor de copii urători, strălucirea luminii din privirea lor și bucuria venirii pe lume a pruncului Iisus. Fie ca Sărbătoarea Nașterii Domnului să ne aducă pace în suflete, bucurii, bunăstare și visuri împlinite. Evenimentul s-a încheiat cu mulțumiri aduse gazdelor primitoare și cu promisiunea: ,,…Și la anul ‘om vini,/ Numa’ sănătoși de-om fi”.

Astriștii dejeni au meritul de a organiza astfel de evenimente care se bucură de mare audiență în rândul publicului, dornic de a savura frumusețea și originalitatea colindelor din împrejurimile municipiului.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut