Comunele clujene care au atras cei mai mulți bani europeni

Cum banii din taxele și impozitele locale sunt puțini iar de la bugetul central alocările de fonduri se fac de cele mai multe ori pe criterii politice, mai multe primării din județul Cluj au încercat să atragă finanțări europene pentru a derula proiecte cu care să facă viața mai bună a locuitorilor și să-i determine pe tineri să rămână acasă pentru a opri procesul de depopulare.

Potrivit datelor obținute de ziarul Făclia de Cluj de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anul trecut nu mai puțin de 84 de proiecte au fost derulate de 74 de comune clujene prin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

Proiectele sunt finanțate prin submăsura 4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, submăsurile 16.4 și 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol și submăsura 19.2 – Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală.

Tipurile de investiții sunt specifice liniilor de finanțare accesate

„Astfel, prin submăsura 4.3 au fost finanțate investițiile în drumuri agricole și forestiere, precum și investiții în infrastructura de irigații. Submăsura 7.2 a finanțat investiții în rețelele de ape/ ape uzate, drumuri de interes local și proiecte care privesc domeniul educational, iar prin submăsura 7.6 s-au finanțat investițiile în cămine culturale și patrimoniu cultural. În ceea ce priveste submăsurile 16.4 și 16.4a autoritățile locale au înființat piețe locale și au investit în activități corelate de promovare, în context local, în sectorul pomicol. Fondurile disponibile în cadrul submăsurii 19.2 au sprijinit implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală a Grupurilor de Acțiune Locala (GAL-uri) pentru diferite proiecte necesare comunitaților”, a transmis AFIR.

Comuna clujeană cu cele mai multe proiecte europene

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut