Companiile din industria lemnului contestă plafonarea prețului la lemnul de foc

Peste 30 de companii din industria de prelucrare a lemnului, membre ale Asociației Prolemn, susțin că soluția pentru criza lemnului de foc nu este plafonarea prețurilor, ci deblocarea sectorului forestier.

Asociația susține că plafonarea prețurilor la lemnul de foc și la alte produse din lemn folosite pentru încălzire, măsură anunțată de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ca soluție temporară pentru asigurarea încălzirii populației în această iarnă, nu poate avea nici un efect, deoarece prețul lemnului se stabilește fie prin licitație, fie prin mecanisme de piață. Prolemn afirmă că importurile de lemn ale României au crescut foarte mult, astfel că măsura ar viza o piață globală, care nu poate fi reglementată prin măsuri administrative locale.

Asociația mai susține că RNP Romsilva a anunțat deja prețuri medii de 214 lei/metru cub (mc), mult sub prețul de 500 lei/mc ”care se vehiculează pe surse”, astfel că plafonarea nu ar avea nici un efect.

Cei de la Prolem mai apreciază că piața peleților este afectată de oferta redusă din producția locală față de cererea în continuă creștere, iar închiderea capacităților de producție de la Rădăuți ale HS Timber au dezechilibrat-o și mai mult, astfel că prețurile au crescut de la circa 1.000 lei/tonă acum doi ani la peste 3.700 lei/tonă la retaileri, în prezent. Mai mult, deoarece importurile de peleți veneau în principal din Rusia și Ucraina, acum trebuie să vină din alte surse, ceea ce va majora suplimentar prețurile.

Asociația consideră că principala cauză a acestei crize de resurse este lipsa masei lemnoase pe piață, seoarece ”lucrările de exploatare sunt blocate de măsuri administrative și birocratice”, și propune scoaterea la licitație a unor volume mai mari de lemn pe picior, care să fie exploatate de alte companii din sector decât Romsilva, care a anunțat un volum recoltat ”foarte scăzut” în acest an – de 5,5 milioane mc în primele 8 luni ale anului în curs. Altă soluție propusă este simplificarea procedurilor de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, care ”blochează minim 10-12% din pădurile țării”, unde nu se pot face lucrări de exploatare. De asemenea, se cere adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile Codului Silvic, și introducerea de proceduri diferențiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de pădure, deoarece birocrația excesivă pentru micii proprietari de păduri împiedică recoltarea lemnului de pe 800.000 ha fond forestier și 500.000 ha din afara fondului forestier.

Prolemn apreciază că la o recoltă de lemn sub 20 de milioane de metri cubi anual, populația va suferi de frig iar industriile bazate pe lemn vor fi ”condamnate”.

Reamintim că, la mijlocul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că va emite un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, ar urma să fie limitate temporar exporturile lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara Uniunii Europene. Cconform datelor oficiale, peste 3 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut