Comemorarea eroilor – martiri Horea, Cloșca și Crișan

Și în acest an, ultima zi a lui februarie a fost marcată de împlinirea a 236 de ani de la condamnarea la moarte a marilor conducători ai răscoalei țărănești din 1784 – 1785. Evenimentul organizat de Societatea Cultural – Patriotică ,, Avram Iancu’’ împreună cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Primăria Cluj–Napoca, Divizia 4 Infanterie Gemina, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Fundația Bogdan Vodă, s-a desfășurat în fața Grand Hotelului Napoca unde se află monumentul închinat eroilor martiri care au fost răpuși  prin oribila tragere pe roată lângă cetatea Alba Iulia, după doar 15 zile de la dispariția eroului Gheorghe Crișan în temnița de la Alba Iulia.

Ceremonia a fost deschisă de președintele onorific al Societății Cultural – Patriotice, prof. Victor Bercea, care a salutat prezența publicului, a președintelui Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a primarului municipiului Cluj – Napoca, Emil Boc, a IPS Andrei Andeicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și a numeroșilor delegați din filialele sale. După un scurt istoric prefațat de prof. Victor Bercea, s-a intonat Imnul Național și s-a trecut la săvârșirea slujbei de pomenire oficiată de ÎPS Andrei și un sobor de preoți.

La sfârșitul slujbei, ÎPS Andrei a felicitat organizatorii acestei comemorări, subliniind importanța evenimentelor istorice din acei ani și spiritul de jertfă al acestor martiri ce merită binecuvântarea lui Dumnezeu. „Cei trei eroi și-au pus sufletul, și-au jertfit viața pentru interesele țării… trebuie să corectăm sentimentele patriotice care nu prea sunt prezente la tinerii noștri de azi”, a menționat IPS Andrei Andreicuț, care a citat din lucrările istorice ale academicianului David Prodan, încheind cu rugămintea să ne iubim țara și eroi săi.

Primarul Emil Boc a arătat, la rândul său, că pe lângă întărirea conștiinței naționale, Răscoala de la 1784-1785 a însemnat și un plus semnificativ în procesul istoric de înfăptuire a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. „Trebuie să-i prețuim cum se cuvine pe eroii noștri martiri”, a conchis șeful administrației publice.

În aceeași notă a vorbit și prof. univ. dr. Tudor Sălăjan, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a subliniat flacăra rezistenței oamenilor care s-au ridicat din cetatea de piatră a Munților Apuseni și care-și merită eterna glorie.

S-a trecut apoi la depunerea coroanelor de flori din partea Primăriei Cluj–Napoca, a Societății Cultural – Patriotică „Avram Iancu”, Filialelor Societății din Beiuș și Oradea, PSD Cluj, Partidul România Noastră, Fundația Culturală Carpatica și Partidul România Mare.

Profesorul Victor Bercea, după ce a mulțumit personalităților ce au vorbit în cadrul acestui ceremonial, a menționat că-i place să călătorească ascultând versurile poeților dedicate moților, motiv pentru care i-a invitat să recite din minunatele sale poezii dedicate eroilor Apusenilor pe poetul Sandu Cătinean și pe Alexandru Groza.

De remarcat este și faptul că la acest important eveniment comemorativ au participat Ansamblurile Rapsodia Someșană și Dor Transilvan, ambele aparținând Companiei de Transport Public Urban, taraful acesteia și tânăra Mădălina Mureșan, câștigătoarea ultimei ediții a concursului Vedeta populară, organizat de Televiziunea Națională, care au desfătat publicul cu al lor repertoriu.

Organizatorii acestei reușite și vibrantă comemorare a eroilor martiri ai neamului au invitat publicul să asculte Imnul Societății Avram Iancu și să servească un colăcel și cozonaci din parastasul închinat lui Horea, Cloșca și Crișan, de la dispariția cărora s-au împlinit 236 de ani.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut