Colocviile „Ştefan Odobleja”, la Dej

În pofida restricţiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus, Despărţământul ASTRA „Dr. Teodor  Mihali” Dej nu a încetat să organizeze diferite manifestări cultural-ştiinţifice, ocupând în continuare un loc important în viaţa spirituală a municipiului.

Cu toate greutăţile zilelor noastre, Despărţământul ASTRA  dejean se străduie să ţină cont de tradiţiile anilor trecuţi şi să fie consecvent în activitatea de popularizare a unor personalităţi de seamă ale ştiinţei şi artei. Aşa s-a întâmplat și la sfârşitul anului trecut, când s-a desfăşurat, online, a 4-a ediţie a Colocviilor „Ştefan Odobleja”.

Cu această ocazie au susţinut conferinţe prof. dr. Gheorghe Pleş, din Năsăud, domnia sa alegînd tema „Academicienii Ştefan Odobleja şi Grigore Moisil, cofondatori nedreptăţiţi ai Ciberneticii lui Wiener”, şi col. (r) Ioan Cordovan, care a abordat tematica „Formarea profesională şi activitatea ca medic militar a colonelului Ştefan Odobleja”. În cadrul colocviului a avut loc şi dezbaterea „ASTRA şi digitalizarea, oportunităţi şi provocări”. Moderator a fost preşedintele Despărţământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej, dr. ec. Radu Gavrilă, sufletul şi principalul organizator al acestor acţiuni educative.

Având în vedere că această ediţie a colocviilor a fost online, mulţi dejeni (dar şi din alte localităţi, din județul Braşov sau judeţul vecin Bistriţa Năsăud și chiar şi din Anglia) au intervenit cu diferite opinii  şi completări la tema abordată. Oricum, în ciuda condiţiilor online, această ediţie s-a bucurat de mare succes, participanţii manifestînd un interes major faţă de ultima acţiune iniţiată pe anul 2020 de astriştii dejeni, puşi pe fapte mari şi în  noul an.

Ştefan Odobleja – autor, filozof, medic militar – a fost precursor mondial al ciberneticii  generalizate pe care el însuşi a denumit-o „psihologia  consonantistă”. A fost ales membru, post-mortem, al Academiei Române. În onoarea sa a fost înfiinţată Academia de Cibernetică din Elveţia.

Tot la sfârşitul anului 2020 şi tot sub egida Despărţământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej a avut loc a IV-a ediţie a Şcolii Academice Internaţionale „Dr. Teodor Mihali Bancherul”, organizată de Secţiunea Economică a Asociaţiunii ASTRA.  Tema dezbaterilor a fost „Dilemele şi perspectivele unui atelier de cercetare”. Moderatorii  dezbaterilor au fost conf. univ. dr. Ion Cârja, de la Universitatea Babeş-Bolyai şi cercetătorul ştiinţific dr. Iosif Marin Balog, de la Institutul de Istorie  „George Bariţiu” al Academiei Române.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut