CNP-ul sau buletinul, vă rog!

Acestea sunt primele cuvinte cu care ești întâmpinat într-o Agenție Loto. Este dimineață, iar cea în care am ajuns, una dintr-un cartier al orașului, este pustie. Doamna din spatele ghișeului pare ușor jenată, dar este fermă. ”Nu putem să facem altfel, de câteva săptămâni s-a dat o lege”, spune ea.

Este vorba despre Legea 326, în care se spune că ”organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locațiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora, iar bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”. După cum spune legea, bazele de date sunt întocmite pentru ”persoanele autoexcluse și indezirabile”, care nu mai au acces la jocurile de noroc. Contactat de Făclia Cluj, avocatul Ciprian Păun, expert în domeniul Cyber Security/GDPR spune că nu constituie o problemă faptul că jucătorii la Loto trebuie să-și prezinte carteade identitate atât timp cât Loteria Română are implementate politici GDPR care să asigure confidențialitatea datelor celor care joacă. El a mai precizat că Loteria trebuie să aibă prezentată pe site politica privind datele cu caracter personal.

”Este pentru cei care fac scandal ori s-au purtat urât”, spune doamna din spatele ghișeului, după care îmi verifică buletinul și rostește ”Dumeavoastră sunteți valid. Aveți acces în agenție”. Odată lămurit și lucrul ăsta aflu că nu toată lumea privește cu simpatie noile reglementări. ”Unii s-au supărat, au lăsat biletul și au plecat. Dar nu mulți, așa că nu cred că a scăzut numărul clienților pe ansamblu”, mă informează doamna. Mai spune că până acum nu a avut cazuri de persoane ”autoexcluse și indezirabile”, dar dacă asta s-ar întâmpla nu ar putea să le servescă. ”Poate că s-ar certa cu mine, dar dacă nu le iau biletul ce pot să facă? Până la urmă au să plece. Doar nu or să stea toată ziua aici”, crede ea.

Sunt de acord, și când plec îi urez să nu se întâlnească cu oameni recalcitranți. Nu de alta, dar nici ea nu pare chiar liniștită. Oare ce se întmplă dacă apare un ”indezirabil”?

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut