CM Qatar 2022 | Croația, Argentina, Franța și Maroc, ”careul de ași” al Mondialului

Selecţionata Marocului a devenit prima echipă africană calificată în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal, după ce a învins neaşteptat echipa Portugaliei cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă, în sferturile de finală ale ediţiei din Qatar.

”Leii din Atlas” au scris istorie în Qatar, Youssef En-Nesyri (42) marcând unicul gol al partidei, una în care lusitanii au dezamăgit, fiind departe de evoluţia din partida cu Elveţia (6-1).

Seleccao, campioana europeană din 2016, a dominat jocul de la un capăt la altul, şi-au creat o serie de ocazii, însă a fost lipsită de inspiraţie şi de un dram de noroc, pierzând din cauza unei singure greşeli, comisă de portarul Diogo Costa. Marocanii au fost din nou impecabili în defensivă, cum au demonstrat şi în partida cu Spania.

În min. 42 s-a petrecut faza care a decis soarta meciului, Attiat-Allah a centrat de pe stânga, iar En-Nesyri s-a înălţat imperial şi a marcat cu capul, profitând de ieşirea greşită a lui Diogo Costa.

Lusitanii au atacat cu tot ce au avut mai bun după pauză, inclusiv cu Cristiano Ronaldo şi Rafael Leao, însă nu au găsit cheia defensivei marocane, iar când au părut că au făcut-o au fost fie imprecişi, fie s-au lovit de portarul Bounou.

Marocul a fost prima echipă arabă care a ajuns în sferturile Cupei Mondiale şi a patra africană. Marocanii nu au încasat gol de la adversari până acum la turneul final, singurul gol primit fiind un autogol al lui Nayef Aguerd, în meciul cu Canada (2-1).

Franța a trecut de Anglia și e la un pas de finală

Selecţionata Franţei, campioana mondială en titre, s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins formaţia Angliei cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă seara, în ultimul sfert de finală.

Aurelien Tchouameni (17) şi Olivier Giroud (78) au marcat pentru ”Les Bleus”, ambii din pasele lui Griezmann, în timp ce golul englezilor a fost înscris de Harry Kane (54 – penalty), care a ratat în final un penalty ce putea duce meciul în prelungiri.

Franţa este prima campioană mondială en titre care ajunge în sferturile ediţiei următoare de la Brazilia în 2006. Spania şi Germania au ieşit din faza grupelor după ce au cucerit titlurile mondiale în 2014, respectiv 2018.

Portarul Lloris deţine acum recordul de selecţii la naţionala Franţei, 143, cu una mai mult decât Lilian Thuram. Lloris are şi cele mai multe meciuri ale unui francez la Cupa Mondială, 18, devansându-i pe Thierry Henry şi Fabien Barthez (câte 17).

Semifinalele şi finala Cupei Mondiale se vor disputa cu o nouă minge

Semifinalele şi finala Cupei Mondiale 2022 din Qatar se vor disputa cu o nouă minge, denumită Al Hilm (Visul, în limba arabă) şi decorată cu nuanţe de vişiniu care amintesc de drapelul Qatarului, a anunţat duminică FIFA.

Predominant albă, cu modele de culoare vişinie, Al Hilm ia locul predecesoarei sale Al Rihla, care avea dungi albastre şi roşii, evidenţiate cu auriu.

Noul balon, produs de compania Adidas, va fi echipat cu ‘tehnologie semi-automatizată de semnalizare a ofsaid-ului” (SAOT), la fel ca şi Al Rihla. Este vorba de un senzor plasat în centrul mingii şi care transmite date de 500 de ori pe secundă, determinând când balonul este jucat mult mai precis decât ar putea să o facă ochiul uman.

FIFA a introdus utilizarea acestei tehnologii în timpul acestei Cupe Mondiale, fiind menită să accelereze şi să facă deciziile de arbitraj mai fiabile. SAOT trebuie să permită stabilirea în orice moment a poziţiei jucătorilor şi a mingii, facilitând detectarea ofsaid-urilor fără a înlocui însă decizia arbitrilor.

Programul semifinalelor:

  • 13 decembrie: Croația – Argentina, ora 21.00
  • 14 decembrie: Franța – Maroc, ora 21.00

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut