Clujul – fereastră de oportunităţi pentru o Românie modernă

Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost vineri, 28 octombrie 2011, gazda unei noi dezbateri atipice organizate de către „Casa Europei” şi intitulată „Clujul văzut de la Bruxelles”. În prezenţa unor invitaţi de seamă precum Acad. Ionel Haiduc, Prof. Vasile Puşcaş, Prof. Nicolae Păun sau Prof. Daniela Manea, accentul dezbaterii s-a pus pe poziţionarea contemporană a Clujului în Uniunea Europeană, la aproape 5 ani de la aderarea României la Uniune. “Explozia de patriotism local trebuie să stimuleze şi pe alţii să mărească vizibilitatea la Bruxelles. Clujul este un centru de seriozitate, unde lucrurile se fac cum trebuie, şi nu întîmplător românii sînt buni cînd se încadrează într-o structură de învăţămînt. Clujul are la nivel naţional cea mai mare pondere de oameni cu studii superioare, aşa cum arăta recent statistica Comisiei Europene”, preciza Ionel HAIDUC, Preşedintele Academiei Române.

“Identitatea noastră nu este eliminată de către Bruxelles, nici măcar nu este estompată. Clujul are toate şansele să fie un centru de excelenţă prin universităţi, să aibă o politică şi pe lîngă universităţi”, menţiona Vasile PUŞCAŞ, fostul Negociator Şef al României la UE. E păcat că România nu se apropie de agenda Europei. Totuşi, Nicolae PĂUN, timp de 8 ani Decan al Facultăţii de Studii Europene din Cluj-Napoca, sublinia: “Clujul are statură, are voce puternică în România. Este o fereastră de oportunităţi pentru România din perspectiva Bruxelles-ului. 60 de absolvenţi ai facultăţii noastre lucrează în instituţiile comunitare din capitala Europei”.

„Viitorul trebuie proiectat prin prisma resurselor, iar Clujul dispune de resurse umane excelente. Derulăm peste 100 de proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi asta spune multe despre vizibilitatea universităţii noastre la Bruxelles”, adăuga Daniela MANEA, Cancelarul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

De ce o astfel de dezbatere la Cluj? Clujul văzut de la Bruxelles? Pentru că ne interesează ce se întîmplă cu oraşul nostru, pentru că ne interesează viitorul urbei unde am copilărit şi unde ne sînt familiile, chiar dacă unii trăim acum la mii de kilometri de Cluj. „Avînd în vedere situaţia actuală, ambiţiile Clujului de a deveni Capitală Culturală în 2020, este nevoie de un Comitet European al Clujului care trece peste ciclul electoral, avem nevoie de o platformă Cluj 2020 şi e nevoie să deschidem o Reprezentanţă Permanentă a Clujului la Bruxelles”, concluziona Dan LUCA, Preşedintele „Casei Europei” din Cluj.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare