Clujana intră în faliment, dar nu moare

Luni, 12 decembrie 2022, se încheie o etapă din viața fabricii clujene de încălțămite Clujana, unul dintre cele mai proeminente branduri româești deținuit de o fabrică ce a funcționat, cu o pauză între 1998 șți 2005, începând din 1911 și care acum va intra oficial în faliment, printr-o cerere adresată Tribunalului Cluj chiar de Consiliul de Administrație al companiei.

”Mâine dimineața avem ședință de Consiliu de Administrație, și vom declașa procedura de faliment – este o procedură legală, dar asta nu înseamnă că moare Clujana. Brandul l-am prelungit pe încă 10 ani la OSIM, deci marca și branadul există, iar prin această procedură vom stopa penalitățile.

Când am costatat că nu mai avem unde să ne desfășurăm activitatea, că de la o sută și ceva de oameni am ajuns să fim numai vreo 10-15, care ne ocupăm doar de partea de conservare – tot noi asigurăm paza, vindem marfa de pe stoc, avem grijă de arhiva cu 54.000 de dosare de pensii -, atunci am găsit doar această soluție. Vă dați seama ce s-ar fi întâmplat până ne găseam altă locație, să ținem angajați peste o sută de oameni fără a mai putea să producem ceva, pentru că nu poți să produci dacă te muți și nu ai un spațiu cert. Pracic acum am mutat utilajele la nivelul inferior, în baza procesului de evacuare cu Consiliul Județan Cluj din 2021.

Trebuie să spun că, în 2018, erau datorii de vreo 23 de milioane la ANAF. Atunci ANAF-ul a cerut insolvența Clujanei și Consiliul Județean a plătit acesată datorie, prin cumpărea spațiilor în care își desfășura fabrica activitatea. Fără acei bani nu ar mai fi existat Clujana din 2018. Deci spațiul a intrat în posesia Consiliului Județean, din 2018. În 2021, au cerut evacuarea spațiuluio. Noi am solicit de câteva ori să plătim chirie, dar ni s-a spus că nu se poate, pentru că trebuie făcută licitație și spațiul nu ne poate fi încredințat direct. Ce vor să face ei acum cu spațiul eu nu știu. Eu știu doar că trebuie să plecăm de acolo, am încercat să rămânem, dar nu s-a putut.”, spune Călin Oancea, director Clujana.

Dacă situația de acum a fabricii este certă, dar foarte tristă, în sensul că s-a ajuns la faliment, viitorul este absolut incert. ”Eu am preluat firma în 2020, care deja avea datorii, era în moarte clinică, dar 2021 a fost cel mai bun an financiar pe care l-a avut fabrica în ultimii 20 de ani. Acum, când închidem, nu mai avem datorii de ordin salarial, problemele sunt de la datoriile istorice. Acum Tribunalul va stabili un judecător sindic, și vor fi câteva variante: să începem să vindem ce mai avem, și să ajungem la zi cu datoriile, care nu sunt așa de mari, acum sunt de cam 3 milioane de lei, sau redeschidem sub altă formă, cu 10 oameni, cu 20 de oameni, sau privatizăm fabrica.”, crede directorul fabricii.

Ce se va întâmpla în viitor cu unul dintre cele mai cunoscute branduri românești este greu de anticipat, dar acum este aproape sigur că nu vorm mai vedea în curând eticheta cu cocoș.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut