Cluj-Napoca, depășit net de Alba Iulia la proiecte smart city

Radiografia proiectelor Smart City din România, realizată de compania Vegacomp Consulting, include 860 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în implementare sau deja finalizate, în 124 de orașe mari, medii și mici din țară, în creșetere semnificativă față de cele 594 de proiecte din 87 de oraşe existente în iunie 2020.

Topul primelor orașe, în funcție de numărul de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, este condus în continuare de Alba Iulia, dar cu un număr stagnant de proiecte, fără alte dezvoltări semnificative. Iașiul vine puternic din urmă și ajunge pe poziția a treia, în imediata apropiere a orașului nostru.

Clasamentul arată astfel: Alba Iulia (106 proiecte), Cluj-Napoca (58), Iași (56), București (39), București – Sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea și Timișoara (26), Brașov (18). Clasamentul orașelor medii este dominat tot de Alba Iulia (106 proiecte), Arad (29) și Sibiu (27), în timp ce podiumul orașelor mici este ocupat de Avrig (10 proiecte), Făgăraș (7) și, la egalitate, Odorheiu Secuiesc, Aiud și Hârșova (6).

Smart Mobility – tipul dominant de proiecte

Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase ”Verticale”: Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, însă raportul se referă, în premieră, și la componentele Smart Village – Smart Community și Smart County (Judeţe Inteligente).

Poziția dominantă este ocupată de verticala Smart Mobility, care se detașează inclusiv în contextul atenției sporite la siguranță și sănătate, lucru ce se reflectă în transporturi, zonă acoperită de 260 proiecte, cu aproape 75 mai multe decât în raportarea anterioară. Urmează Smart Governance, cu 226 proiecte, în creștere față de cele 130 de proiecte ale anului trecut. Podiumul este completat tot de Smart Living, cu 174 de proiecte, cu un avans de 53 de inițiative față de situația din 2020. Și Smart Economy își menține locul al patrulea, cu 99 de proiecte și un ușor avans, de 15 inițiative. Ultimele două poziții sunt ocupate tot de Smart Environment, cu 64 de proiecte, în creștere de la cele 42 din 2020, respectiv de Smart People, cu 37 de inițiative și un avans de numai 8 proiecte noi în ultimele 12 luni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut