CJ Cluj a redus tarifele Supercom în CMID. Urmează să scadă și tarifele pentru populație

Consilierii județeni au votat, joi, modificarea tarifelor Supercom de salubrizare, sortare și tratare practicate pentru administrarea și gestionarea serviciului de operare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj.

Deși, inițial, Supercom a solicitat forului județean majorarea tarifelor, echipa de monitorizare a contractului de concesiune, în urma primirii unor clarificări și completări solicitate operatorului, și eliminând unele venituri din tariful de sortare și tratare, a ajuns, practic, la varianta reducerii tarifelor de operare în CMID, și nu la creșterea lor, așa cum și-a dorit operatorul de salubritate.

”Această modificare, după cum puteți observa din proiectul de hotărâre, vizează nu o majorare a tarifelor ci, dimpotrivă, o reducere a tarifelor la componenta depozitare, sortare și tratare. Într-adevăr, Supercom a solicitat o modificare în sensul creșterii anumitor costuri, creștere care nu a fost acordată de către Consiliul Județean. În schimb, acest lucru vine și ca urmare a modificării legislative, respectiv a Legii 101/2006 care a fost modificată prin Ordonanța 133, lege care stabilește foarte clar eliminarea din tarife a veniturilor pe care Supercom le-a menționat în oferta cu care societatea a venit la licitație. Deci, reducerea vine ca urmare a eliminării acestor venituri care, sigur, le obțin la stația de sortare și la cea de tratare”, a explicat consilierilor județeni Mariana Rațiu, directorul Direcției Dezvoltare și Investiții din cadrul Consiliului Județean Cluj.

În plus, a precizat Mariana Rațiu, societatea Supercom are la dispoziție 80 de zile pentru a veni cu documentele necesare pentru a putea fi făcută predarea-primirea stației de sortare și tratare din cadrul CMID, activități pe care, astăzi, le efectuează RADP la celebra rampă de la Pata Rât.

”Ceea ce este foarte important de spus, este că această modificare nu va interveni imediat, întrucât, astăzi, serviciul de salubrizare care vizează sortarea și tratarea nu este încă practicat de Supercom pentru că ei nu au adus încă toate documentele necesare și obligatorii, așa cum stabilește contractul de concesiune, astfel încât să putem face predarea-preluarea stației de sortare și tratare. Astăzi, sortarea și tratarea este efectuată de RADP la rampa acesteia, deci nu are nicio legătură cu CMID, urmând ca deșeurile sortate și tratate, cele care vin spre eliminare, să fie aduse la CMID.

Este o perioadă de tranziție, iar societatea Supercom mai are la dispoziție 80 de zile, timp în care trebuie să vină cu toate actele, așa cum constituează contractul, iar când stația de sortare și tratare va fi predată Supercom, activitatea de astăzi a RADP la vestita rampă de la Pata Rât va înceta, iar acolo va intra proiectul primăriei de închidere a acelei rampe”, a mai spus directorul din cadrul forului județean.

Vestea cea mai bună legată de votul de joi al consilierilor județeni este pentru populație, în sensul în care reducerea tarifelor de la depozitarea în CMID, și odată începută activitatea stației de tratare și sortare, va duce și la scăderea tarifelor practicate la colectarea deșeurilor.

”Mai trebuie precizat și că acele contracte de concesiune care vizează colectarea, cele încheiate de ADI Eco Metropolitan cu Supercom au două categorii de tarife: tarifele licitate și tarifele tranzitorii. Cele tranzitorii, astăzi mai mari decât cele ale Supercom, se aplică în condițiile în care, astăzi, funcționează RADP-ul și nu CMID. În momentul în care vom intra în forță și cu stația de tratare și cu stația de sortare se va trece la tarifele inițiale, deci cele tranzitorii care aplică în acest moment dispar automat.

Impactul va fi, evident, în sens pozitiv, noi vom transmite acest proiect de hotărâre către ADI Eco Metropolitan, după ce el va fi aprobat, iar ADI va modifica tariful de colectare de la populație.

Doresc să mai fac o precizare, urmare a celor care văd că circulă în spațiul public cum că CMID nu funcționează. CMID funcționează parțial, deci doar celula de depozitare. Aceasta a fost soluția pe care am găsit-o cu domnul Tișe, ca să dăm totuși drumul la acest sistem și să nu mai fim nevoiți să ducem deșeurile la Oradea”, a mai spus Marian Rațiu.

După mai multe intervenții ale consilierilor județeni, care au criticat neregulile colectării deșeurilor în județ, principala obiecție fiind legată în special de nerespectarea contractului încheiat cu societatea de salubrizare, care prevede cel mai important aspect: facturarea în funcție de cantitatea deșeurilor colectate, proiectul de hotărâre a fost adoptat în unanimitate.

Tarif preluare deșeuri municipale reziduale in vederea depozitarii:

  • Valoare tarif din contractul de concesiune (lei/tonă fără TVA): 248,29
  • Tarif aprobat: 172,79

Tarif facturare deșeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării:

  • Valoare tarif din contractul de concesiune (lei/tonă fără TVA): 0,54
  • Tarif propus aprobat: 0,01

Tarif facturare deșeuri amestecate în vederea tratării în TMB:

  • Valoare tarif din contractul de concesiune (lei/tonă fără TVA): 100,58
  • Tarif aprobat: 50,95

La finalul acestui punct de pe ordinea de zi, s-a convenit ca activitatea Supercom să fie supravegheată și de o comisie specială a consilierilor județeni, pe baza unor rapoarte ce vor fi trimise periodic de către ADI Eco Metropolitan.

Sandu Mureșan  

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut