Ciorile dau bătăi de cap şi edililor gherleni

Nu numai la Cluj-Napoca ciorile creează probleme administraţiei locale. Zgomotul înaripatelor e un stres permanent pentru cei care se plimbă pe aleile frumosului parc din municipiul Gherla, dar și pentru cei care locuiesc în vecinătate.

„Dacă ies pe balcon, efectiv nu aud să vorbesc la telefon, din cauza zgomotului făcut de ciori”, ne spunea, zilele trecute, o pensionară care locuiește pe strada Parcului. „Spectacolul începe de dimineață devreme și durează toată ziua. În casă, degeaba am geamuri termopan, trebuie să dau televizorul mai tare ca să pot auzi, din cauza croncănelilor asurzitoare!”, mai spune ea, nervoasă, şi nu întâmplător.

Acum câţiva ani, copleșită de reclamații, Primăria Gherla a ales ca soluție metoda „furtunul cu apă”. Atunci s-a încercat distrugerea cuiburilor de ciori de pe vârfurile copacilor cu jet de apă. Efectele au fost de scurtă durată.S-a încercat şi cu soluţia vânătorilor, dar degeaba.

Timpul a trecut, iar zburătoarele negre s-au înmulțit peste măsură. O explicație a venit de la directorul SC ADP SA Gherla, Genel Mureșan. Acesta spune că închiderea rampei de gunoi de la marginea orașului, unde ciorile aveau „cartierul general”, le-a făcut pe acestea să migreze masiv spre oraș. Aici au făcut prăpad: peste noapte, aleile și băncile din parc s-au umplut de murdărie.

Problema ciorilor a ajuns și în Consiliul Local, unde s-au  propus  mai multe metode de distrugere, dar fără o măsură concretă. În cele din urmă, s-a apelat la o altă soluție: cumpărarea unui dispozitiv de alungare a păsărilor dăunătoare, care scoate zgomote stridente. Pe piața liberă, un astfel de aparat costă în jur de 1300 de lei. Conform descrierii, ar avea o arie de acțiune de 25.000-30.000 mp.

Aparatul a fost amplasat zilele trecute în ghereta unde se vând bilete pentru hidrobiciclete și bărci, lângă lacul de agrement din parc, dar la prima vedere, zgomotul produs de dispozitivul de alungat ciorile nu pare să producă efecte instantanee. Cine știe, poate vor apărea în timp!

Deci, încă nu e linişte pe marginea aleilor din parcul gherlean.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Ciorile dau bătăi de cap şi edililor gherleni

  1. ovidiu

    La Cluj , in parcul Central, in parcul Rozelor, in parcul Babes carrrrie ciorile intr-o veselie,…pacat ca urechile primarului nu functioneaza si in acest caz. Tobosarul ar trebui sa bata toba si in parcurile clujului ca sa le alunge daca nu are alta solutie…

  2. ovidiu

    La Cluj , in parcul Central, in parcul Rozelor, in parcul Babes carrrrie ciorile intr-o veselie,…pacat ca urechile primarului nu functioneaza si in acest caz. Tobosatul ar trebui sa bata toba si in parcurile clujului ca sa le alunge daca nu are alta solutie…