Cine păzeşte bunurile gospodăriilor din mediul rural

Multe necazuri, dar mai ales nelinişte ne-a adus pe cap acest nou coronavirus. Pe lângă problemele de sănătate şi restricţiile impuse, mai ales la sate a crescut şi numărul furturilor.

Oamenii duc lipsă de bani, de strictul necesar pentru traiul zilnic, existenţa nu mai poate fi asigurată din cauza şomajului. Am ajuns acolo, încât, în împrejurimile municipiilor Gherla şi Dej, mai nou sunt „atacate” afumătoarele. Hoţii se orientează după miros şi având mare nevoie de mâncare, fură cârnaţii şi slănina din gospodăriile oamenilor. Proprietarii gospodăriilor ţărăneşti decurg la toate metodele de a păzi, mai ales în toiul nopţii, alimentele din cămară sau din afumătoarea din spatele curţii.

În zona Dejului sunt localităţi rurale unde, prin grija cunoscutei firme Vasrom din Dej, este asigurată paza umană şi electronică. De exemplu, în comunele Bobâlna,  Mica, Căşeiu, Câţcău şi Chiuieşti, primăriile au încheiat contracte cu firma respectivă şi pot fi liniştite că în satele lor sunt supravegheate instituţiile şi străzile, adică totul este sub control. Nu întâmplător, în aceste comune, în ultimii ani nu a crescut numărul furturilor sau tâlhăriilor, în general, infracţiunilor. Că mai sunt excepţii, asta nu e de mirare în actualele condiţii ale pandemiei, fiindcă  cei rămaşi pe drumuri s-au întors acasă şi prin orice mod caută să-şi facă rost de pâinea cea de toate zilele.

Pe vremuri, în satele noastre, prin grija administraţiilor locale, noaptea a fost numit un om de pază, care se plimba din uliţă în uliţă şi verifica siguranţa gospodăriilor, a Primăriei sau a şcolii. În prezent mai rar aşa ceva, dar să nu ne mirăm, mai nou se fură în plină zi…

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut