Cin’ să fie, cin’ să fie?

Scriam recent că, în acest an, momentul cheie pentru politica românească pare a fi schimbarea prin rotație a premierului, căci conform protocolului încheiat între partidele din coaliția de guvernare, la finalul lunii mai PNL ar trebui să facă un pas în spate și să cedeze PSD-ului șefia executivului.

Chiar dacă există cârcotași care spun că nu e exclus să asităm la „răzgândeli” (și) în această privință, liderii celor două mari partide aflate la putere au dat asigurări, la finalul anului trecut, că schimbul se va produce conform înțelegerii inițiale. Așa că, dacă ceva nu se întâmplă pe parcurs, principala întrebare rămâne cine va fi viitorul prim-ministru.

Iată că o declarație recentă a liderului social democrat Marcel Ciolacu, lasă loc la diverse interpretări. „Eu îmi doresc foarte mult ca Mihai Tudose să vină în Guvern. (…) Din discuţiile avute cu el, îşi doreşte şi el să vină în Guvern. E un om cu experienţă, a fost şi ministru la Economie, a fost şi prim-ministru”, a spus șeful PSD-iștilor. Oare ce se poate înțelege de aici? Doar că, într-adevăr, Tudose e vizat pentru un post în Guvern? Și dacă da, care ar fi acela? Oare nu cumva chiar cel de prim-ministru?

Speculația – căci este vorba doar de o simplă speculație – nu este chiar gratuită, deoarece este foarte posibil ca Ciolacu să nu se se „înghesuie” să preia chiar el puterea executivului în acest moment. Și asta pe bună dreptate, deoarece nu mulți ar vrea să fie în „papucii guvernării” acum, când prețurile la toate cele se văd doar cu binoclul și nu sunt semne că se vor opri din creștere prea curând.

De fapt, dacă ne luăm după ce au tot spus analiștii în ultima vreme, pentru PSD-iști ar fi fost mult mai bine să fie invers: să fie ei, acum, în vremuri de criză, în situația de a pleca de la conducerea guvernului, și nu PNL-ul. Și, în aceste condiții, este posibil ca Ciolacu să dorească să-și mențină o oarecare imagine pozitivă, mai ales că anul viitor urmează alegerile prezidențiale, unde ar putea avea un cuvânt greu de spus. De altfel, el a și anunțat că, în opinia sa, „România are nevoie de un preşedinte de stânga, un om care împărtăşeşte principiile, în primul rând, de stânga”, deoarece ”este nevoie de o schimbare după 20 de ani” și există ”oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie, cea mai înaltă funcţie din statul român”. Tot el a afirmat că la următoarele alegeri prezidenţiale PSD nu va susține neapărat un om politic, ci un intelectual. Desigur, nu a fost rostit încă niciun nume, dar oricare ar fi acela o susținere solidă din partea ”stângii” pentru președenție este mai mult decât necesară, iar aceasta ar fi mai convingătoare dacă ar veni din partea unor persoane detașate de rezultatele guvernării viitoare, care numai pozitive nu se anunță a fi.

Cert este că pentru social democrați anul care a început nu se anunță deloc a fi ușor, căci după preluarea șefiei executivului, ei vor fi primii care vor deconta, la alegeri, eșecurile, în timp ce pentru liberali un astfel de aranjament este cât se poate de comod, iar rezultatele la prezidențiale ar putea fi pe măsură.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut